Wat zijn we lekker uit!/Nou ja, mam, we zijn gewoon thuis/Maar het voelt gewoon als uit!/Ah ja, maar dan thuis!MEROL voorspelde het al in kerst met de fam: dit jaar zijn we met kerst gewoon thuis. Mark Rutte en Hugo de Jonge maakten in de persconferentie van vanavond de maatregelen rondom de feestdagen bekend.

Het maximale aantal gasten per dag blijft drie en de gedeeltelijke lockdown blijft gelden. Ook sluit Mark Rutte strengere maatregelen voor kerst niet uit. In de vorige persconferentie gaf Hugo de Jonge aan dat het aantal besmettingen per dag onder de 3600 moest blijven als we kerst willen vieren met de familie, maar momenteel stijgen de coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen weer waardoor een uitgebreide kerstviering dit jaar niet mogelijk is. Gisteren waren er 7134 besmettingen. Reinier Tromp, datajournalist bij Argos en ‘de coronacijferman’: “De trend is momenteel groeiend en versoepelingen zijn alleen mogelijk als we rond die waarde van 3600 zitten. De R zit boven de één, dus het virus verspreid nog”. Die stijging is mogelijk te verklaren door de grotere groep mensen die zich laat testen. Sinds 1 december mogen ook asymptomatische mensen zich laten testen. Een grotere groep mensen die zich laat testen, zorgt voor een groter aantal positieve testuitslagen, aldus Tromp.

De kerstvakantie voor het middelbare onderwijs wordt niet verlengd. Reinier Tromp denkt dat deze maatregel, in tegenstelling tot wat het RIVM zegt, wel gewerkt zou hebben: “In het algemeen hebben afdwingbare coronamaatregelen het meeste effect op het terugdringen van het virus. Het sluiten van de middelbaren scholen dwingt mensen om thuis te blijven. Aan de ene kant zorg je ervoor dat scholen geen broeinest zijn, aan de andere kant zorg je ervoor dat er veel meer wordt thuisgewerkt. Daarmee compenseer je dan voor het mogelijk hogere aantal besmettingen van kerst en nieuwjaar.”

Het coronavirus kerstpakket

Lees hier ons liveblog over de persconferentie