Waar andere nieuwjaarsduikorganisaties het grote evenement hebben afgelast of nog op zoek zijn naar alternatieven, heeft Diving-Centre De Langstraat een kleinschalige, maar bijzondere nieuwjaarsduik georganiseerd: het onderwater planten van kerstbomen.
De duikvereniging steekt de volkstraditie in een nieuw jasje.

De nieuwjaarsduik wordt dit jaar intern verzorgd vertelt Richard de Hart, initiatiefnemer en voorzitter van de duikvereniging. In het meer De Afgraving zullen de kerstbomen hun nieuwe staanplaats krijgen.
De speciale manier van het duiken in het nieuwe jaar is al twee keer eerder georganiseerd, vorig jaar doken 58 mensen het koude water in en waren er 250 toeschouwers.
Tien duikers van de vereniging zullen 2 januari 2021 naar de bodem van het Drunense meer duiken, met zuurstofflessen op de rug.

Het idee van het planten van de kerstbomen was in eerste instantie om kleine visjes te beschermen, licht De Hart toe. Door de scherpe takken van de boom kunnen grote vissen, zoals snoeken, niet bij de kleinere vissen komen.
‘Later kwamen we er achter dat de vissen ook eitjes legden rond de  boom en dat is nog beter.’ De eitjes blijven door hun burcht intact en hebben een grotere kans van overleven.

Na 2 januari 2020 komt het vervolg van dit nieuwsbericht in de vorm van een video, dan word je meegenomen in het planten van de bomen en de sfeer van de nieuwjaarsduik.

‘Duiker Diving-Centre De Langstraat tijdens de nieuwjaarsduik’ foto door: Richard de Hart jaelvanderaa