In de uitgelekte analyse van Economische Zaken staat dat de opening van de horeca niet hoeft te leiden tot hogere besmettingsaantallen. RTL Nieuws kwam vandaag met de uitgelekte analyse. Hoe de notie naar buiten is gekomen is niet duidelijk, maar het is nu wel openbaar gemaakt.

Volgens de bewindslieden loopt met een dichte horeca het r-getal weer wat op. Dat suggereert dat de invloed van de horeca op het r-getal zeer klein is en dat de daling en stijging sinds 14 oktober anders verklaard moet worden. Zo schrijft RTL Nieuws.

Het gelekte materiaal stelt volgens RTL Nieuws dat thuisbezoek van familie, vrienden en kennissen een belangrijke besmettingsbron is. Het RIVM stelt dat 20 procent van het totale aantal besmettingen uit de thuissituatie komt.

Restaurant van Marco Megens, Meneer Smit met een actiebord.

Romy Vogel

Marco Megens is een van de horecaondernemers uit de actiegroep van Wijchen. Deze groep voert actie omdat zij meer steun van de overheid willen ontvangen. “Er wordt door de overheid gezegd dat wij dicht moeten omdat dat beter is voor de gezondheid en dat dat een plek zou zijn waar veel bewegingen plaatsvinden. Maar waarom mogen dan de Efteling, de Ikea en de Intratuin wel open blijven? Wij als actiegroep vinden dit oneerlijk. “Wij kiezen er niet voor om dicht te gaan, dus moeten we meer gesteund worden.”

De horecaondernemers hebben een eenmalige subsidie  gekregen voor kosten die zij gemaakt hebben om een corona-veilig restaurant voor de winter te maken, denk aan een overkapping voor het terras. Deze subsidie is circa 2,75 procent van de omzetderving (de hoeveelheid omzet die het bedrijf door de derving oploopt), wat gemiddeld 2500 euro is. De ondernemers konden ook een NOW-regeling aanvragen. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) houdt een tegemoetkoming in loonkosten in die als gevolg van de coronacrisis minder omzet hebben.

De horecaondernemers uit Wijchen vinden dat zij niet gekozen hebben om dicht te moeten gaan en eisen meer steun van de overheid. Zij willen 100% vergoed krijgen. Sommige bedrijven zijn het wachten zat en gaan op 17 januari open.

Niet durven
Volgens Megens is het wel een risico dat je neemt om open te gaan terwijl het verboden is op dit moment. “De meningen zijn verdeeld over het wel of niet open gaan op 17 januari. Veel ondernemers durven het niet aan. Niet alleen vanwege de boete die zij krijgen, maar denk ook aan de vergunning die afgepakt kan worden of zelfs de schuld krijgen van de stijging van de besmettingen.”

Megens zegt dat op een gegeven moment de ondernemers in nood komen te zitten en het ze niet meer uitmaakt, omdat het voor hen toch al bijna gedaan is met het bedrijf. ‘Ze gaan dan in principe alleen nog open om een statement te maken.’

In de persconferentie van 8 december werd nog niets gezegd over de horeca. Maar als de horeca in het nieuwe jaar weer open mag, is het nog de vraag of dat het wel rendabel is voor de horecaondernemer. Marco Megens denkt dat je minder steun krijgt vanuit de overheid wanneer je weer open gaat.

Voor nu is Marco wel nog blij dat er gasten zijn die eten en bierpakketten komen afhalen bij zijn restaurant.