Dit jaar waren er 60% minder plofkraken, blijkt uit cijfers opgevraagd door BNR. In 2019 vonden er in totaal 71 plofkraken plaats in tegenstelling tot 25 dit jaar. Hoewel er geen concrete cijfers bestaan zijn er schattingen en gemiddelde van de kosten en schade.

Uit een onderzoek van het AD 2018 blijkt dat er gemiddeld een ton wordt buitgemaakt als de plofkraak goed gaat. Want uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) blijkt dat acht op de tien plofkraken mislukt. Dit houdt in dat er helemaal niks wordt buitgemaakt. Dat is ook het doel dat de NvB heeft, “een pinautomaat is onmogelijk te beschermen tegen een explosie” aldus Bart van Leeuwen, woordvoerder van de NvB.

Loading...

Loading…


Daarnaast zegt de NvB op hun site dat het tientallen miljoenen uitgeeft om plofkraken te laten mislukken. Dit houdt in dat het geld onbruikbaar wordt gemaakt of dat de pakkans vergroot wordt. Over een specifiek bedrag wil de bond niets zeggen zodat de criminele sector er ook niet wijzer van wordt. Ook geldmaat, het bedrijf dat de contante geldstroom voor grote banken beheert, kan niets zeggen over de automaten afgezien van het feit dat het gebruik maakt van zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen. Daarnaast worden de pinautomaten ‘s avonds afgesloten zodat deze minder risico lopen. Zo legt hij dat de geldsleuf niet meer open gaat na een bepaalde tijd zodat er niet bij de binnenkant van de automaat gekomen kan worden.