Carbidschieten is niet schadelijk voor het milieu volgens Adriaan Langebeeke, specialist in het carbidschieten. Het fenomeen kwam in opkomst na het landelijke vuurwerkverbod. Toch is het in de gemeenten van de veiligheidsregio Midden-   West-Brabant niet toegestaan om tijdens de jaarwisseling carbid te schieten.

“Bij carbidschieten komen 0,0 schadelijke stoffen vrij”, vertelt Langebeeke. Het enige dat volgens Langebeeke overblijft is ongebluste kalk. “Dus geen plastic en geen papier. Wat bij vuurwerk wél het geval is”, aldus Langebeeke.

Verbod

Ondanks dat is het carbidschieten toch verboden in verschillende gemeenten in Midden- en West-Brabant. “Bij het maken van deze afweging hebben we niet gekeken naar de schadelijkheid van carbidschieten op het milieu, maar hebben we vanuit medisch oogpunt gehandeld. We willen niet dat er extra druk op de zorg komt te staan. Daarbij komt ook nog eens dat carbidschieten mensen aantrekt. Dat gaat tegen de wetgeving van COVID-19 in”, aldus Tom Daelman, woordvoerder van het college van de gemeente Tilburg.
Moniek van de Wiel, woordvoerder veiligheidsregio Midden- en West-Brabant vult Daelman aan: “Bovendien willen we niet dat er carbid geschoten gaat worden op plekken waar het voorheen ook niet gebeurde.” Op sommige plaatsen is carbidschieten echter nog wél toegestaan, omdat het er immaterieel cultureel erfgoed is.

Vuurwerk schadelijker

Maar of vuurwerk stoffen bevat die écht het milieu aantasten, is volgens Marc Evers, perswoordvoerder van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, te betwisten. “In principe wordt er maar één dag in het jaar vuurwerk afgestoken, dus de vraag in hoeverre dat het milieu aantast is erg lastig”, aldus Evers.
Tijdens het afsteken van vuurwerk komt er fijnstof in de lucht en zwarte metalen in de bodem en het water. Illegaal knalwerk is nog slechter voor het milieu. Het bevat namelijk meer schadelijke stoffen én meer buskruit dan legaal vuurwerk. Bovendien blijft er na het afsteken een enorme berg afval aan karton en papier over.