Voor organisatoren van evenementen is het lastig in te schatten of dat ze de evenementen en festivals nu wel of niet moeten laten doorgaan. De Duitse festivals worden wel vergoed als ze niet doorgaan aankomend jaar, maar de Nederlandse niet.  Frank Aarts is dj, producer, organisator en hij runt een evenementen locatie in Studio76 gelegen in Etten-Leur.

Knoop doorhakken

Voor veel organisatoren moet de knoop binnenkort wel doorgehakt worden of dat ze het festival of evenement dat ze organiseren wel laten doorgaan of niet. Frank Aarts is er nog niet zo mee bezig. Dat komt onder andere doordat ze niet weten hoe en wat, zegt hij. “Eind augustus hadden we een afspraak met de gemeente dat we 150 mensen op een locatie kwijt konden, op gepaste afstand en met maximaal vier personen per statafel. De hele agenda zat volgeboekt in september, daarna oktober en november ook. Helaas werd in de laatste week van september alles afgelast. Dus we waren terug bij af”, aldus Aarts.

“Je begint waar je bent geëindigd.”

De verzekeraars bieden geen dekking tegen een pandemie voor festivals en evenementen in 2021. Er is nog geen idee besproken voor festivals en evenementen voor als er straks een vaccin is. In Duitsland vergoedt de overheid de kosten van het festival wat niet door kan gaan door de pandemie.

Frank kan iedereen wel warm houden, vooral de feestgangers die altijd komen op zijn evenementen door actief op social media te blijven en mensen zoveel mogelijk te informeren. “Niemand kan nu iets, je weet niet hoe het allemaal gaat lopen. Je begint waar je bent geëindigd.”

Mogelijkheden

Als er straks een mogelijkheid is voor festivals en evenementen zal je het klein moeten houden. Aarts kan zich niet voorstellen dat iedereen in het begin wordt gecheckt of ze wel ingeënt zijn. “Zie je het al voor je dat 50.000 in de rij staat en die zich allemaal moeten laten checken of iets moeten laten zien dat ze gevaccineerd zijn? Nee, echt niet.”

“Het is echt te gek voor woorden dat Nederland niets vergoedt voor ons. Ik ben bijvoorbeeld dj, evenementenorganisator en locatie houder dus de evenementen branche is gewoon mijn volledige werk. Eerst laat je ons kapot gaan als branche, daarna geef je ons een kleine vergoeding en vervolgens wil je die vergoeding weer terug hebben. Het is in en in triest gewoon wat er nu gebeurt De bouwmarkt en de Ikea zijn open waar veel bewegingen plaatsvinden, maar wij mogen niks.”

Laten doorgaan of niet

Frank is een van de organisatoren die met het probleem kampt om nu wel of geen evenement te plannen voor 2021. Wanneer je een event laat doorgaan en alles van tevoren vast legt en het blijkt dat de evenementen toch nog niet mogen doorgaan in 2021, dan hebben de organisatoren een investering gedaan voor niets. Ze zijn dan hun geld kwijt.