Er werd gewaarschuwd voor ongevallen en gevaarlijke situaties op de weg. Op sommige plekken in het land werd het zelfs code geel, want op 9 december mistte het hard. Toch komt mist minder vaak voor concludeert het KNMI. Uit een analyse blijkt dat het aantal keren dat het mistte in Nederland de afgelopen 30 jaar gehalveerd is.

De reden van de halvering van het Antal mistdagen komt volgens het KNMI doordat de luchtkwaliteit beter is vergeleken met vroeger. Dit komt door de afgenomen luchtvervuiling, voornamelijk zwavel, die bij de stook van steenkolen en vuile olie vrijkwam. Dit klinkt als iets moois maar in de praktijk ligt dit iets anders. Mist voorkomt namelijk opwarming van de aarde. Het is kouder op dagen wanneer het mist, want mistdruppeltjes onderscheppen zonnestralen. Door de schonere lucht zijn er minder stofdeeltjes waarmee de mistdruppels kunnen hechten, waardoor er minder snel mist ontstaat.

Uit onderzoek blijkt dat dit indirect zorgt voor een opwarming van Nederland en Europa. ‘’De onderzoekers schatten dat de halvering van het aantal mistdagen zo’n 5 tot 10 procent van de opwarming in Europa kan verklaren’’ aldus het KNMI. Deze extra opwarming komt er naast de broeikaseffecten bij. ‘’Het is heel belangrijk dat de lucht schoon is voor mens en dier’’ reageert Greenpeace. Volgens Greenpeace ontstaat klimaatverandering door de uitstoot van CO2. De organisatie wilt het probleem bij de bron aanpakken. ‘’Want als er geen klimaatverandering was geweest was dit geen probleem geweest’’.

Wel moet hierbij ook gezegd worden dat niet alleen de luchtkwaliteit effect heeft op mistvorming. Zo is het weertype ook een belangrijke factor. Maar er is ook goed nieuws: ‘’aangezien het terugdringen van de luchtvervuiling steeds moeilijker wordt verwachten we dat het aantal mistdagen in de toekomst veel minder snel zal dalen’’ aldus het KNMI. Hierdoor zal Nederland niet nog sneller opwarmen.