Zelfstandig reisplanner Susan Klinkhamer (32) merkt dat haar klanten er aan toe zijn om de koude wintermaanden te ontvluchten. Door de coronacrisis blijven weinig reisbestemmingen over. De maatregelen treffen de reisbranche al hard sinds het begin van de pandemie en alternatieven zijn er bijna niet.

De meeste klanten van Susan plannen hun reis vast vooruit. Zo stelt ze nu al een rondreis samen voor een groep die volgend jaar naar Amerika wilt gaan. Normaal zouden de boekingen in de december maanden binnenstromen, maar nu is het al maanden extreem rustig bij haar reisbureau Yourtravel. Waar horecaondernemers nog alternatieven kunnen bedenken voor een kleine omzet, is dit voor reisbureaus vrijwel onmogelijk.

“We hebben geen perspectief en zijn continu aan het afwachten” – Susan Klinkhamer

Tegenslagen

Susan haar klanten zijn erg teleurgesteld wanneer het even tegenzit en een reis geannuleerd wordt, maar ze zijn wel begripvol. “Ik houd de ontwikkelingen omtrent de maatregelen nauwkeurig in de gaten zodat ik weet wanneer ik mijn klanten slecht nieuws moet brengen. Al ruim van tevoren laat ik weten of de reis door kan gaan”, vertelt Susan. Curaçao was een tijdje open voor vakantiegangers maar sinds afgelopen week heeft ook dit land code oranje gekregen en reizen wordt dus afgeraden. “Mijn klanten die voor deze week een reis naar het eiland geboekt hadden, wilden gelukkig de reis omboeken naar buureiland Bonaire”, zegt ze opgelucht.

Na regen komt zonneschijn

Ondanks alle tegenslagen blijft de reisplanner positief. Ze zegt: “Het allerbelangrijkste voor onze branche is om nu zo goed mogelijk in contact te blijven met klanten tot dat de wereld weer opengaat”. Ze verwacht alle tegenslagen in te halen zodra het weer makkelijker is om te reizen. Tot die tijd houdt ze zichzelf druk met reizen vooruit plannen.