Vandaag is het de dag van de Mensenrechten. Een dag waarop vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid centraal staan. De verschillende bewegingen en demonstraties die dit jaar plaatsvonden, zorgden er dan ook voor dat veel mensen zich bezighielden met burgerrechten. Toch ervaren nog heel wat inwoners discriminatie en racisme in Nederland. Door het coronavirus werden veel inwoners werkeloos en moesten ze op zoek naar iets anders. Is dit voor een immigrant lastiger dan voor een Nederlander?

Volgens cijfers van het CBS waren er 419 duizend mensen in het derde kwartaal van 2020 werkeloos wegens de gevolgen van het coronavirus; dit is 4,5% van de beroepsbevolking. Tegenover vorig jaar, steeg het aantal werklozen immigranten met 2,7 procent. Bij mensen met een Nederlandse achtergrond was dit maar 0,7 procent.

Volgens onderzoeker Lex Thijssen van de Universiteit Utrecht hebben immigranten het ook lastiger met het vinden van een geschikte baan. De onderzoeker vertelt in een interview van NOS dat mensen met een niet-Westerse achtergrond 40 procent minder vaak gecontacteerd worden. Maar is dat in de praktijk wel echt zo?

Monika Grubic is Kroatisch en werd werkeloos door de coronacrisis. Zij heeft bij verschillende bedrijven gesolliciteerd: “Ik heb nooit echt het idee gehad gediscrimineerd te zijn vanwege mijn naam of etniciteit.” Wel wilde Monika altijd een geldige reden weten wanneer ze werd afgewezen. Vaak kreeg ze te horen dat ze afgestudeerden of iemand met meer ervaring zochten.

Ook uitzendbureau Randstad zegt rekening te houden met immigranten: “Wij merken vrij weinig van de discriminatie omdat wij ook niet selecteren uit nationaliteiten. Wij willen hen, net als de rest, een eerlijke en gelijke kans geven.”, aldus een medewerker.

De Black Lives Matter-bewegingen en andere demonstraties hebben ervoor gezorgd dat mensen zich in het dagelijks leven meer bezig houden met burgerrechten. Er wordt steeds meer gepleit voor gelijkheid en rechtvaardigheid.

solliciteren
Tara Elisabeth