Jezelf ‘gratis’ laten vaccineren tegen corona blijkt toch niet zo gratis. We kruipen steeds dichter naar de datum waarop we volgens Hugo de Jonge kunnen beginnen met vaccineren. De evenementenbranche past daarbij op logistiek gebied hun kennis toe. Wie gaat er opdraaien voor de kosten?

Dat de belastingbetaler gaat betalen voor de ‘gratis’ coronavaccins. Dat meldt de woordvoerder van Hugo de Jonge. Dat is opmerkelijk, want de overheid zegt het kosteloos aan te bieden. Daarnaast gaat het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (WvS) 1.7 miljard euro uitgeven aan het vaccineren van Nederland. 700 miljoen voor de vaccins en 900 miljoen tot een miljard voor de logistiek, aldus Marcel van Beusekom, woordvoerder van het ministerie van WvS. Hij heeft er vertrouwen in dat het de GGD goed lukt om de vaccinatiestraat op te zetten. Dit deden ze ze voor de coronacrisis ook al.

Samenwerking

Dat er al gecommuniceerd wordt door de organisatie van evenementen en de GGD, bevestigt de woordvoerder van de vereniging van evenementen makers (VvEM). Hij zegt dat de kennis waarover de evenementenbranche beschikt goed toe te passen is in de vaccinatiestraten. Hij benadrukt dat het hier dan gaat over de logistieke aspecten van de vaccinatiestraten, en natuurlijk niet over het prikken van mensen. ‘’De staat hoest de kosten van de straten op’’ aldus Willem Westermann, namens de VvEM.

De prijzen van de vaccinaties per persoon verschillen per prikkie. Het middel van Pfizer kost na onderhandelen door de Europese Unie 15,50 per dosis. Het vaccin CureVac kost in de Europese Unie 10 euro. Voor beide vaccins zijn twee doseringen nodig.