Middelbare scholen geven aan bang te zijn voor de gevolgen van de kerstvakantie.  Daarom geven scholen aan het niet erg te vinden dat de kerstvakantie niet verlengd wordt met een week. De kerstvakantie kan voor veel nieuwe besmettingen zorgen doordat leerlingen elkaar gaan opzoeken. Er is al een flinke stijging in het aantal besmettingen onder jongeren, vertelt epidemioloog Patricia Bruijning. Middelbare scholen raden ouders dan ook aan om zich tijdens deze vakantie extra goed aan de regels te houden.

Kerstvakantie

De kerstvakantie komt eraan. Een feestelijke periode waarin het zien van familie en vrienden centraal staat . Leerlingen zullen elkaar hoogstwaarschijnlijk opzoeken rond de kerstdagen en de jaarwisseling. Het kabinet overwoog nog om de scholen een extra week te sluiten omdat het besmettingsaantal onder jongeren fors gestegen is. Clemens Geenen is directeur van het Fioretti College uit Veghel, een school met 1400 leerlingen. Hij geeft aan het niet erg te vinden dat deze extra week vakantie niet doorgaat. ‘’Voor het landelijk beeld zou die extra week natuurlijk wel iets opleveren maar voor ons niet. Mocht er toch besloten worden de scholen te sluiten dan hebben wij een draaiboek liggen. Zo kunnen wij de lessen online opvangen.’’ 

Vrijheid

HarmDeiman en Toos Michon, directeuren van het Elde College uit Schijndel met 1633 leerlingen, hopen dat de ouders zich in de vakantie goed aan de regels houden en ook hun kinderen niet al te veel vrijheid geven. ‘‘Als de ouders grote groepen over de vloer hebben of als de kinderen gaan en staan waar ze willen kan dit grote gevolgen hebben. Wij moeten dan vrezen voor een forse stijging in het aantal besmettingen. Dat willen wij ten alle tijden vermijden. We geven de leerlingen dan ook mee om goed op te letten in de vakantie.’’

Maatregelen

De maatregelen zijn streng. Er mogen maar 30 mensen in een grote ruimte zijn en er mogen maar drie personen op bezoek komen. Toch lopen er op middelbare scholen wel honderden mensen rond. Clemens Geenen vertelt dat er op het Fioretti College strikte regels zijn en dat deze ook goed worden nageleefd. ‘’Zo houdt iedereen netjes afstand van de leraren, draagt iedereen mondkapjes en wordt alles goed gereinigd. We hopen dat de aantallen zo laag blijven en dat wij niet geforceerd moeten sluiten. Zolang wij open blijven kunnen wij de leerlingen ook mentaal steunen, het is immers een eenzame periode.’’ Ook op het Elde College worden de regels goed in acht genomen. De aantallen vallen op deze scholen dan ook mee. Beiden scholen geven aan het wel verantwoord te vinden dat middelbare scholen open zijn, tenzij het besmettingsaantal te hoog is. ‘’Het is vooral belangrijk dat de communicatie tussen zowel de leraren en leerlingen als de leraren en ouders goed te houden. We moeten rekening houden met elkaar, ook tijdens de kerstvakantie.’’ aldus Michon en Deiman.