Op jonge leeftijd bij een topclub voetballen is slecht voor de mentale gezondheid. De druk om goed te presteren is hoog voor een kind. Doordat het amateurvoetbal lange tijd stil heeft gelegen door het coronavirus, zijn er minder kinderen gescout.

Er worden al een tijdje geen wedstrijden meer gespeeld in de amateurcompetities, dat geldt ook voor de jeugd. “Normaal gesproken zouden elk weekend scouts van profclubs aanwezig zijn bij jeugdwedstrijden, dat gaat nu niet”, zegt Dennis Schippers, persvoorlichter KNVB. “Daarom is er een daling in het aantal kinderen dat de overstap heeft gemaakt naar een profclub”, aldus Dennis Schippers. De druk om te presteren op het veld bij kinderen is daarmee ook verminderd. Jonge kinderen die de overstap maken naar een profclub kampen met een grote prestatiedruk. Velen bereiken de top niet en dat zorgt voor grote teleurstellingen, dat blijkt uit onderzoek van Human Kinetics.

Prestatiedruk bij jonge topsporters

Bij de jeugdafdelingen van de profclubs gaan de trainingen wel door. “Doordeweeks train ik nog elke dag en af en toe heb ik een oefenwedstrijd tegen teamgenoten, zo zijn we alsnog druk met voetbal”, zegt Dirk Rasing (15), jeugdspeler bij Vitesse Arnhem. Dirk heeft dit jaar de overstap gemaakt van Ajax naar zijn oude club Vitesse. “Ik heb drie jaar gespeeld bij Ajax en de druk was daar heel hoog, ik speelde op een gegeven moment minder goed door de prestatiedruk dus toen werd ik eruit geknikkerd”, zegt Dirk. Op jonge leeftijd al op een hoog niveau voetballen heeft dus invloed op de mentale gezondheid. De daling in het aantal gescoute kinderen zorgt ervoor dat de druk om te presteren nu minder hoog is en vooral plezier hebben telt.