De Nederlandse handbaldames zijn door naar de hoofdronde op het Europees kampioenschap dameshandbal 2020. De dames winnen met 28-24 van Hongarije. Een welkome overwinning nadat twee eerdere nederlagen, tegen Servië en Kroatië, van gisteren een beslissende wedstrijd maakten.

‘Do or Die’, dat was de leuze van de avond. In een vrijwel lege zaal in het Deense Kolding speelden de dames zichzelf naar de hoofdronde. De beslissende goals kwamen van Kelly Dulfer die twee keer scoorde in evenveel minuten. De laatste poulewedstrijd werd gewonnen van Hongarije met 28-24. Hiermee gaat Nederland door met twee punten die later nog van pas kunnen komen.

“We zijn enorm opgelucht en erg blij “, zo zegt Ricardo Clarijs, assistent-coach bij de Nederlandse handbal dames. “We hebben de tweede helft gedomineerd en zijn terecht gewonnen.” Ook Bo van Wetering, speelster bij de Nederlandse handbaldames, is tevreden. “Het geeft een goed gevoel naar de hoofdronde toe.” Hongarije gaat mee naar de hoofdronde nadat het zichzelf plaatste door eerdere overwinningen. Het won zaterdag nog met 26-38 van Servië.

Oranje verloor de eerste twee poulewedstrijden van Servië en Kroatië. Indien ze niet gelijkspelen of winnen, worden ze definitief uitgeschakeld op het EK handbal 2020. De handbaldames zijn het niet gewend om een groot toernooi met een nederlaag te beginnen. Clarijs had de verliezen niet zien aankomen. “Dat was onverwacht. We hadden iets goed te maken. De vorige wedstrijden zijn er te veel fouten gemaakt en werd er niet voldoende gestructureerd gespeeld.” Volgens van Wetering ontbrak het zeker niet aan energie bij de vorige wedstrijden. “Het liep gewoon niet zoals we normaal speelden en dat was zuur.”

Boven op de nederlagen kwam ook nog de knieblessure die maakte dat topspeelster Estavana Polman, de match vanuit haar woning in Ejsberg (Denemarken) moest volgen. De mindset van de ploeg heeft er echter niet onder geleden. “We waren overtuigd dat we het alsnog gingen redden”, aldus de assistent-coach. “In de trainingen zagen we al dat er groei was. Er werd gisteren met een bepaalde beleving en overtuiging gespeeld.” “We hebben de knop omgedraaid”, zegt van Wetering. “We wisten dat het zwaar en spannend ging worden maar we hebben de hoop hoog gehouden. We hadden nog één kans en wilden nog niet naar huis. Het moest onze wedstrijd worden.”

Tweede helft

De rust werd ingegaan met een achterstand van twee punten. In de tweede helft speelde Nederland met een opvallende vastberadenheid. Het spel gaat snel en de Nederlandse speelsters op de bank laten van zich horen. “De verdediging was goed, de vechtlust was er”, aldus van Wetering, “de druk stond er op.”. Ook Clarijs is tevreden over de tweede helft: “De dekking zat heel goed dicht. Het was duidelijker wat iedereen zijn taak was dan de twee afgelopen matchen. Daar moeten we nu op verder bouwen.”

Vrouw van de avond is Dulfer met acht goals. “Het is niet onverwacht dat zij zo’n prestatie neerzet”, zegt de trainer. “De topscoorder is op voorhand moeilijk in te schatten en verandert elke keer. Het hangt van de strategie af waar er ruimte ontstaat maar Dulfer is zeker één van onze topspeelsters.“ Ook van Wetering heeft niets dan lof voor haar teamgenote: “Kelly is heel belangrijk voor het team en heeft heel goed gespeeld”. Keepster Tess Wester bleek cruciaal op meerdere momenten. “Doordat zij op het juiste moment de ballen wist tegen te houden kwam alles goed samen”, zegt van Wetering.

Toekomst

Donderdag spelen de dames hun eerste wedstrijd uit de hoofdronde tegen Noorwegen. Het vertrouwen in een overwinning is er zonder de tegenstander te onderschatten. “De Noren maken de beste indruk op mij dit EK. Ze zijn snel en gevarieerd, ze worden een sterke tegenstander. Als wij goed spelen kunnen wij dat aan maar dan moeten we wel zorgen dat we ons niveau halen. Dat is een mooie uitdaging en we kijken er naar uit.”

De prognose van Clarijs voor dit EK is rooskleurig. “Ons doel is om de halve finale te halen.” Hiervoor moeten ze minimaal twee van de komende drie wedstrijden winnen. “Ik denk dat dat haalbaar is. Dat is ons streven en dat is realistisch.” Van Wetering is voorzichtiger: “Het wordt opnieuw een zware wedstrijd. Belangrijk is dat we dezelfde lijn doortrekken naar morgen en de energie meenemen. We werken elke wedstrijd zo hard mogelijk en kijken waar het toe leidt… We gaan er keihard voor vechten!”