Skateboarden is populair in Nederland nu het een Olympische discipline is.  Er worden meer skateparken gebouwd en meer skateboarden verkocht.

Sinds 2016 kun je skateboarden een Olympische sport noemen. Voor het debuut zullen de urban sporters moeten wachten op de zomer van 2021. De spelen van 2020 konden vanwege het coronavirus niet doorgaan. Toch is de interesse in de sport niet afgenomen. Danilo Nedic, persvoorlichter Skateboard Federatie Nederland (SFN), merkt op dat skateboarden het afgelopen jaar enorm populair is geworden. “Of dat nu aan het label ‘Olympische discipline’ ligt, kan ik niet hard maken”, zo zegt Nedic. “Wat het wel doet is de sportkant extra benadrukken. Het zorgt voor meer erkenning en waardering.”

Ruud Broer, trainer van het Nederlands Olympisch skateboardteam, is erg blij dat het een Olympische discipline is geworden. “Ik werk met topsporters. Voor hen betekent dit extra geld in de maand, ze leven ervan. ” Ook Broer merkt meer interesse in de sport. Volgens hem is er dankzij de uitspraak van het IOC, het bestuursorgaan dat skateboarden toeliet, meer financiële steun waardoor er meer skateparken bijkomen en dus ook meer skaters. “Gemeentes strooien nu met geld”, besluit hij.

100%

In Brabantse skateboardshops wordt ook een populariteitsstijging waargenomen. Jeroen Sars, van 100% Skateboardshop, kan moeilijk zeggen of de stijging te danken is aan het Olympische label. “Skateboarden groeit in golven. Al sinds de jaren 70, op en af “, aldus de Eindhovense verkoper over de sport die in 1960 in Amerika ontstond. “Op dit moment is er inderdaad opnieuw een stijging in populariteit maar die kan ook door corona komen. Het is een sport die je samen maar toch op afstand kan doen.”

Ook bij skateshop Sevenply in Rotterdam, Winner Sport Equipment en Skateshop Downtown te ’s Hertogenbosch, ondervinden ze een opmars van het skateboarden.