Jongeren gaan meer sporten om afleiding te zoeken. Door de coronamaatregelen zitten jongeren veel thuis en hebben zij veel vrije tijd over. Sporten is goed voor je fysieke en mentale gezondheid, maar ergens is de grens. Je lichaam heeft ook rust nodig anders kan het verkeerd aflopen.

“Jongeren moeten nu alles vanuit huis doen en zijn op zoek naar een escape, om even te ontsnappen”, zegt Evelien de Gooijer, studentenpsychologe. Vaak zitten jongeren opgescheept met familieleden en die ben je soms even zat. Kroegen en cafés zijn dicht maar de sportscholen zijn wél open, er kan dus gesport worden. “Door de coronamaatregelen kunnen jongeren meer depressieve gedachtes krijgen doordat hun sociale leven op slot wordt gezet”, aldus Evelien de Gooijer. Door regelmatig te sporten verminder je depressieve gevoelens waardoor je beter in je vel gaat zitten. Een goede uitlaatklep, maar te veel sporten is ook niet goed voor je en dat kan negatieve gevolgen hebben.

Sport met mate

“Door het coronavirus kreeg ik meer vrije tijd dus ging ik meer sporten om de negatieve gevolgen van het virus even te vergeten. Ik werd verslaafd aan het bewegen en daardoor ben ik nu opgenomen in een revalidatiecentrum”, zegt Ties Kos (18), patiënt Anorexia Athletica (eetstoornis door teveel aan sporten). Er zijn tijdens de corona uitbraak ook jongeren opgenomen door het teveel aan sporten, het revalidatiecentrum waar Ties wordt behandeld is helemaal vol. “Jongeren worden erg op zichzelf aangewezen en zijn op zoek naar structuur. Sporten in de ochtend is een goede manier om je dag te beginnen, dat zijn dus meer jongeren gaan doen”, zegt Evelien de Gooijer. Het is belangrijk om met regelmaat te sporten want te veel bewegen kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
Geen tekort aan sport, maar een overvloed is ook niet goed.