Solohuwelijken worden steeds populairder. Steeds meer mensen stappen alleen het huwelijksbootje in. Het gaat van uitgebreide bruiloften met alles erop en eraan tot bruiloften waar je in dagelijkse kleding komt om snel een ring om je eigen vinger te schuiven.

Solohuwelijken – ook wel sologamie genoemd – zijn huwelijken waarin je met jezelf trouwt. “Trouwen met jezelf wordt steeds populairder, omdat de maatschappij single zijn nu veel meer accepteert. Door met jezelf te trouwen krijg je meer zelfwaardering, je laat daarmee vervelende dingen in het verleden”, legt socioloog Janine Keijzer uit. Zij startte De Ceremoniemaker die verschillende huwelijken begeleiden, zo ook solohuwelijken. Daar is zij trouwambtenaar en ritueelbegeleider.

Er is een groot verschil tussen partnerhuwelijken en sologamie. Er is een diepere psychologische achtergrond. Je hoeft geen rekening te houden met een ander en je focust je strikt op jezelf. “Als je kijkt naar verschillende solohuwelijken, zie je dat die personen na het huwelijk snel een relatie krijgen. Dit komt omdat zij zoveel liefdegevoelens voor zichzelf hebben, dat ze zich makkelijker openstellen naar een ander toe”, vertelt Janine Keijzer.

Janine Keijzer verwacht dat het aantal solohuwelijken zal gaan stijgen. Na een onderzoek die zij heeft gedaan en veel singles heeft geïnterviewd, ziet ze dat er sprake is van singleschaamte. “Zodra single zijn normaler wordt, zullen mensen zich minder schamen. En als solohuwelijken meer nieuwswaarde krijgen, weet ik zéker dat het aantal huwelijken gaat groeien.”