Yasmine Pierards, bekend van televisieprogramma’s ‘Ex On The Beach’ en ‘Temptation Island’, wordt ervan beschuldigd meerdere dames te hebben opgelicht via Instagram. Ze betaalden naar eigen zeggen de hoofdprijs voor zogenaamde designerspullen en ontvingen vervolgens niks.  

Yasmine Pierards zet regelmatig foto’s van designerspullen op haar Instagram, waarop zij bijna een half miljoen volgers heeft, met daarbij de vraag of iemand geïnteresseerd is om de spullen van haar over te kopen. Op het Instagram account van Marwa’s Juice, ook wel de TMZ van Nederland genoemd, kwamen er reacties binnen van dames die merkspullen van Pierards hadden gekochtZij claimden dat ze niets hadden ontvangen. Pierards deed zelf ook aangifte, maar dan tegen Marwa’s Juice voor het openlijk en naar haar zeggen onterecht beschuldigen.  

De foto’s van de designerspullen van Pierards zijn door Merkscanner onderzocht en zo blijkt dat het gaat om nepproducten. Zelf ontkent ze dat ze de dames heeft opgelicht. Pierards is niet de eerste influencer die zich hier mogelijk schuldig aan maakt. Reality-ster Michael van der Plas is september dit jaar aangehouden voor het verkopen van vervalste merkkleding. Ook heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) beslag gelegd op zijn administratie, contant geld, een auto en vervalste producten.  

Isabella Gallardo is één van de dames die mogelijk de dupe is geworden van Yasmine Pierards. “Ik reageerde op een Louis Vuitton tas van Yasmine en we hadden hierover contact via Instagram. Ik had het geld overgemaakt en haar hiervan een screenshot gestuurd. Zij zou de tas opsturen, maar dit duurde zo lang”, zegt Gallardo. Iedere keer als ik ernaar vroeg zei ze dat het onderweg was en op een gegeven moment hoorde ik niets meer van haar. Het was deze week drie maanden geleden en ik kon niet geloven dat Yasmine me had opgelicht. 

Gallardo heeft haar verhaal naar Marwa’s Juice gestuurdToen de verhalen over Pierards aan het licht kwamen zocht de influencer contact met Gallardo en verzond ze alsnog de tas. Deze is overigens nog niet aangekomen. 

Europol  

Europol geeft aan dat de verkoop van nepproducten een groot probleem is. De handel vertegenwoordigt namelijk 2,5% van de wereldhandel. “Er is een toename van de verkoop van nepspullen en dit komt met name door de open landsgrenzen. Daarom is het makkelijk om goederen te vervoeren”, vertelt een woordvoerder van Europol. Naast dat er mensen de dupe zijn van het opgelicht worden door verkopers van zogenaamde designerspullen, belemmert het ook de economische groei. Bedrijven lijden namelijk 43.3 miljard euro omzetverlies door nagemaakte kleding. Ook kost het ruim 500.000 banen in Europa.