‘Verantwoord winkelen’ is ‘verantwoord kerstinkopen doen’ geworden. Verschillende winkels in Den Bosch vertellen hun eigen genomen maatregelen. Volgens managers van verschillende panden hebben de Bossche winkelaars genoeg GBV (gezond boerenverstand) om veilig te kunnen winkelen.

Een aantal klanten dat bij Dille & Kamille komt, is al eerder begonnen met de kerstinkopen. Dit kwam half oktober al op gang, zo vertelt Sanne de Wit, vestigingsmanager Dille & Kamille ‘s-Hertogenbosch.
Sinds maart was de winkel al begonnen met het ‘verantwoord winkelen’, zoals Rutte dat adviseerde.
De Wit vertelt dat het filiaal gebruik maakt van ‘click & collect’. “Dat is een systeem waardoor klanten die niet lang in de winkel willen zijn, toch hun producten kunnen krijgen. Via de site kunnen ze items reserveren, die wij hier achter de balie leggen, zo kan er voor deze klanten ook veilig gewinkeld worden. We hebben hier ook eigenlijk alleen ‘vriendelijke’ klanten”, eindigt de vestigingsmanager, “iedereen snapt wat er van ze verwacht wordt en zit in de aanpasmodus.”

voorbereidingen

Supermarkten beginnen eerder met de voorbereiding van eigen kerstinkopen en ‘feestartikelen’. Sinds drie dagen liggen de kerstlekkernijen en -decoraties in de Albert Heijn in de Arena.
Maaike Treffers, manager van de desbetreffende AH, durft niet te zeggen of er eerder en op verschillende momenten gewinkeld wordt voor de kerstinkopen, aangezien de kerststollen nog niet zo lang in de winkel liggen. Volgens de manager gaat het sowieso druk worden, aangezien het nu al druk is. Het Bossche filiaal zal de coronamaatregelen volgens Treffers zeker waarborgen.
Bij binnenkomst is het goed geregeld in de Appie, via een aangegeven route loop je de supermarkt in en uit. “Tijdens de drukke uren staat er een werknemer bij de deur om mandjes en karretjes aan te geven.”

maatregelen

Veel winkels hebben in maart al eigen maatregelen getroffen, dit verschilt van handgel tot poortjes tot kuchschermen bij kassa’s. Ook de winkels in Den Bosch roepen op om zoveel mogelijk verspreid en op tijd kerstinkopen te doen in deze tijd.

Zo ook bij Joost de Raad, eigenaar Douglas ’s-Hertogenbosch. Hij heeft onder andere stickers op de grond om de anderhalve meter te waarborgen en een maximaal aantal klanten dat tegelijkertijd in de winkel mag zijn. De eigenaar van het Bossche pand merkt dat veel mensen uit zichzelf buiten blijven wachten, zonder dat daar iets over gezegd hoeft te worden. “Veel kerstcadeautjes zijn tijdens Black Friday gekocht. Het was toen druk, maar niet té druk.” De Raad merkt wel dat veel mensen eerder beginnen met de kerstinkopen, maar ook dat dat vooral veel online gebeurt.

jaelvanderaa