Studenten zullen goedkoper uitkomen als er over wordt gestapt op een klimaatneutrale omgeving, aldus Marjan Minnesma, directeur van de stichting Urgenda. De Europese Commissie wil dat er in 2030 honderd steden klimaatneutraal zijn. Vervolgens moet in 2050 heel Europa volgen. Hoe ziet een klimaatneutrale stad eruit en wat is de rol van studenten hierin?

Een klimaatneutrale stad is een stad die genoeg duurzame energie opwekt om aan alle energiebehoeften van de stad te voldoen, volgens Minnesma. “De huizen moeten energieneutraal worden, vervoersmiddelen elektrisch en er moet een manier gezocht worden voor duurzame industrie.” Volgens Minnesma is het belangrijk dat een gemeente haar inwoners betrekt bij het proces naar een klimaatvrije stad. “Het is belangrijk mensen te motiveren om te besparen. Het is een investering, maar op de lange termijn beter voor je portemonnee én de volgende generaties.”

Studenten in de klimaatvrije stad

“Een studentenstad is niet moeilijk om klimaatneutraal te maken, vooral de industrie in een stad maakt het lastig. Rotterdam zal vanwege de haven de grootste uitdaging zijn”, aldus Minnesma. Uiteindelijk wordt het zelfs goedkoper voor de student, de kosten gas, water en licht komen namelijk te vervallen. Minnesma: “Het ligt eraan in hoeveel jaar de verhuurder de investering terug wil hebben. Als je uitgaat van vijftien jaar of langer, dan zal het voordeliger zijn voor de huurders.”

Studenten niet de doelgroep

“Studenten houden zich, naar mijn inzichten, minder bezig met het klimaatneutrale wonen”, zegt Tom Daelman, woordvoerder van het college van de gemeente van Tilburg. “Zij hebben vaak geen eigen huis waardoor ze niet de keuze maken om wel of niet energieneutraal te wonen.” Echter heeft de groep wel een voorsprong op de rest, zij maken meer gebruik van het openbaar vervoer en fietsen veel. De gemeente Tilburg richt zich daarom op gezinnen. Volgens Daelman is de reden hiervoor dat mensen met kinderen het besef hebben dat hun nakomelingen de gevolgen van de klimaatverandering zullen ondervinden.

De ambitie van Tilburg

“Onze ambitie is om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn”, vertelt Daelman. “Het is een lastig proces om op te pakken als stad, dus werken we samen met de regio Hart van Brabant.” Volgens Daelman is de Tilburger verantwoordelijk voor het starten van het proces. “Het is niet dat je met zevenmijlslaarzen dat proces naar een klimaatneutrale stad doorloopt, dat gaat in kleine stapjes. Het begint bij het eigen huis, bij het isoleren en het gedrag van mensen zelf.” In 2021 geeft de gemeente duidelijkheid over hoe en wanneer er in de verschillende wijken van het aardgas af gestapt wordt.