Het Vlaamse amateurvoetbal kampt met racisme. Meldpunt Voetbal Vlaanderen ontvangt regelmatig meldingen. Bocar Sarr, amateurspeler bij KSV Schriek, deelt zijn ervaring: “Vuile neger zeggen ze dan.”

In België zijn geen officiële cijfers over het aantal racistische incidenten in het amateurvoetbal. Justine Loosveldt, aanspreekpersoon van het Meldpunt Voetbal Vlaanderen, krijgt regelmatig meldingen binnen van racisme. “Ze komen binnen via verschillende kanalen”, aldus Loosveldt. “In eerste instantie moedigen we iedereen aan om tijdens de wedstrijd racisme te melden aan de scheidsrechters zodat dit via het wedstrijdblad de nodige gevolgen krijgt.” De betrokkenen worden dan opgeroepen door de provinciale comités die dan een uitspraak doen. “Als dit niet wordt vermeld via de scheidsrechter, ka dit nog altijd gemeld worden aan het meldpunt.”

Bocar Sarr heeft Senegalese Roots, is amateurvoetballer bij KSV Schriek en kreeg meermaals te maken met racisme. “Bij mij zijn het altijd tegenspelers. ‘Vuile neger’ zeggen ze dan.” Wanneer van racistische incidenten geen getuigen zijn is het moeilijk om dat als speler te melden. “Dat is zijn woord tegen het jouwe. Ik laat dat gewoon passeren.” Volgens Loosveldt kan iedereen het slachtoffer worden en iedereen kan racistisch zijn. “Mocht een arbiter mij ooit discrimineren omwille van mijn huidskleur zou ik het veld afstappen”, beweert Sarr. “Mijn team zou dan met mij meegaan, daar ben ik zeker van, net als bij PSG.”

Sancties

Het meldpunt zelf kan niet sanctioneren maar raad wel iedereen aan om toch te melden. ”Zo krijgen we een overzicht van waar en wanneer, wie als slachtoffer en wie als pleger en in welke hoeveelheid discriminatie voorkomt.” Wat ze wel doen is sensibiliseren. “ We zetten momenteel volop in op bijscholingen van scheidsrechters en trainers rond onder andere racisme.” Bewustzijn creëren dat discriminatie ‘not done’ is, is volgens Loosveldt meteen ook onderdeel van de oplossing. “Mensen leren hoe ze kunnen ingrijpen bij racisme is belangrijk. Verder voeren we onderzoek om ons beleid beter te kunnen afstemmen op de realiteit.” Sarr verwacht geen beterschap op dat vlak: “Racisme zal je altijd hebben in het voetbal, dat hoort erbij. Zolang het in de maatschappij zit zal het ook in het voetbal aanwezig zijn.”