Jongeren zijn niet méér geld bij gaan lenen tijdens de coronacrisis, meldt DUO. De werkloosheid onder jongeren is daarentegen flink toegenomen. Zij hebben andere oplossingen gevonden om aan geld te komen.

Jongeren zijn economisch hard getroffen door de coronacrisis. Ze hadden vaak een flexibel contract. Ze waren werkzaam in sectoren, zoals de horeca, die hard zijn geraakt door de crisis. “Er is geen piek te zien dat studenten meer zijn gaan lenen. Het stijgt ieder jaar wel een beetje. Je ziet het niet terug als er 300 of 400 meer mensen zijn gaan lenen”, legt Tea Jonkman van DUO uit. Volgens Jonkman zijn er wel mensen die meer zijn gaan lenen, omdat zij hun baantje zijn kwijtgeraakt. Veel van hen hebben andere oplossingen gezocht.

Tabel 1: werkloosheid onder de 15- tot 25-jarige beroepsbevolking, gebleken uit het onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut.

Banen

Studenten zijn opzoek gegaan naar een andere baan. Gabriëlla de Jong, manager bij het studentenuitzendbureau Joyn the free: “Er is een enorme stijging te zien van mensen die zich aangemeld hebben in tijden van corona. Maar veel van hen melden zich ook aan omdat zij zich vervelen.”

Kansen 

Volgens Wouter Vos, manager van het platform Jongeren & Werk, zijn er nog kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt. Als het langer duurt komen zij wel in de knel. Maar jongeren zijn er bewust van dat geld lenen een groot risico is, omdat de kans op een baan op dit moment klein is. “Je ziet ook dat veel jongeren weer richting paps en mams trekken, om even te schuilen tot de storm voorbij is. En ze geven nu minder geld uit, omdat er minder te doen is,” aldus Vos.