Mara Gomez schrijft geschiedenis nadat ze de eerste transgender vrouw is die op  professioneel niveau voetbal speelt in de Liga Profesional de Fútbal, de Argentijnse voetbalcompetitie. De 23-jarige speelde afgelopen maandag in de aanvallende positie voor de voetbalclub Atlético Villa San Carlos nadat ze officieel geregistreerd was door de Argentijnse voetbalbond AFA.                                                            

Ondanks dat Mara Gomez niet wereldwijd de eerste trans vrouw is die op professioneel niveau voetbalt is het uitzonderlijk. Nora Uitterlinden, woordvoerder Transgender Netwerk Nederland: “Dat heeft ermee te maken dat er nog veel discriminatie in de sport is. Dat je dus niet wordt aangezien voor de sporter die je bent en dan moet je sterk in je schoenen staan om door te gaan met je carrière. Transmensen wordt het niet altijd makkelijk gemaakt om mee te doen.”

“Voor de andere sporters is het vaak van belang dat er geen ‘unfair’ voordeel boven andere vrouwen in de klasse waar zij uitkomt. Mooi dat het binnen de Argentijnse voetbalwereld gelukt is dit te realiseren. Het is altijd goed nieuws als iemand zijn of haar sport kan doen in de groep waar hij of zij zich zelf toe vindt behoren”, zegt Geert Slot, Woordvoerder NOC*NSF.

Daarenboven zijn de reacties positief. “Ik denk dat we dit vooral moeten vieren. Het is een enorme prestatie en vooral heel belangrijk voor de wereld om te zien dat het dus echt mogelijk is. Die droom voor transpersonen kan werkelijkheid worden”, aldus Jan Pieter de Lugt, voorzitter Pride and Sports. “Transpersonen voelen zich binnen de sport als geheel ontzettend onveilig. Dat geldt voor alle LHBTI’s, maar zeker nog eens extra voor trans personen. Die zijn gewoon kwetsbaar.”

Nederland en LHBTI

Ook in Nederland werd afgelopen weekend aandacht gevraagd voor inclusiviteit (onderlinge verbondenheid) en (seksuele) diversiteit in het betaald voetbal. De campagne #onelove was door de KNVB gelanceerd. Dit hield in dat de cornervlaggen bij alle clubs in het betaald voetbal eenmalig de kleuren van de regenboog hadden; aanvoerders van de teams een band met de tekst #onelove droegen; trainers, scheidsrechters en grensrechters een regenboogspeldje opspeldden en dat de plopkappen van FOX Sports in de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars waren.

Bron: Pride and Sports

Foto door Anna Shvetsvia Pexels