De schoenen van honderden euro’s gaan als warme broodjes over de toonbank

De nieuwste schoenen van Nike kosten maar liefst twee, driehonderd euro. Een schoen die niet langer dan 300 kilometer meegaat, maar goed verkocht wordt onder de snelle lopers. “Hij is duur”, zegt Greg van Hest, eigenaar van Runshop in Tilburg, “En je hebt er pas echt iets aan als je langer dan tien kilometer loopt én dat ook nog eens snel doet. Een paar seconden per kilometer win je ermee. Dat is veel als het gaat om kleine verschillen.”

Een paar honderd euro voor schoenen is ‘niet gek’ voor de echte toplopers, zegt toptriatleet Youri Keulen. Sterker, volgens Keulen heb je ze nodig om mee te kunnen met de eersten van het veld. De schoenen zorgen voor de juiste vering. Hierdoor hoef minder energie te gebruiken om de volgende stap te zetten. De vering in de Nike Air Zoom Alphafly NEXT% zitten in de voorvoet en in de hak (zie afbeelding boven dit bericht).

Uitverkocht

Een schoen voor een prof dus. Tóch liggen ze gewoon in de winkels en worden ze razendsnel verkocht. Topsporters moeten zelfs Nikes reserveren als bekend is dat er een nieuwe levering aankomt. ‘Anders waren ze direct alweer weg’, beschrijft Keulen. Maar waarom verkopen de schoenen zo goed? Eind januari kwam het nieuws dat de schoen verboden zou worden in Nederland. Het dragen van de schoen zou té veel prestatievoordeel opleveren. Slechts een week later keurde de World Athletics de schoen toch goed. De schoenzool mocht niet dikker zijn dan 40 millimeter, en daar kwam Nike met de 39,5 millimeter net onder. 

Videobeeld (prijzen schoen) 

Ervaring

Toptriatleet Youri loopt op de schoenen van Nike en merkt grote verschillen. Youri: “Al bij het aantrekken merk ik dat ik gedwongen wordt naar voren te lopen. Hardlopen doe ik normaal al snel, maar ik merk dat deze schoen ervoor zorgt dat ik het langer volhoudt. Daarbij ga ik ook steeds netter lopen en krijg ik minder spierpijn na een training. Het kost veel minder energie en kracht.” Het feit dat de schoenen je echt sneller maken zorgt voor een makkelijke marketing, aldus Youri: “Hetgeen dat Nike belooft met deze schoen is de waarheid. Op die manier worden ze goed verkocht door de juiste media-aandacht. Ik denk dat je jezelf tekort doet als je de schoen van Nike niet gebruikt in een wedstrijd. Puur omdat je er zoveel voordeel van hebt.” 

Niet voor de amateur

De schoen richt zich niet op de amateuratleet, aldus Greg van Hest: “De schoen geeft pas echt voordeel als je boven de 15 kilometer per uur loopt. Dat redt echt niet elke atleet die voor zijn plezier de deur uitgaat.” Sterker nog, onderzoeken wijzen uit dat het effect van de schoen zelfs negatief kan zijn als je ze draagt onder die snelheid, zo publiceerde HLN in februari. Ook wijst uit dit onderzoek dat de loper op de schoen wel de juiste techniek moet hebben. Dit om te voorkomen dat de atleet door de enkel gaat vanwege de hoge schoenzool.