Aniek van Koot tijdens de US Open in 2017

De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) organiseert in week 50 de Nationale Kampioenschappen indoor rolstoeltennis. De Nationale Kampioenschappen vinden plaats als voorbereiding op de Australian Open die in februari plaatsvindt. Tweevoudig paralympisch kampioen Jiske Griffioen (35) spreekt enthousiast over haar deelname: “Eindelijk mogen we weer wedstrijden spelen.”

Griffioen heeft haar eerste wedstrijd van de NK gewonnen. “Ik train vijf dagen in de week minimaal vijf uur op een dag, écht topsport dus.” Alleen zo wordt het volgens haar niet door iedereen gezien, er wordt nog een te groot verschil gemaakt in olympisch of paralympisch. Zowel lopende als zittende tennissers trainen bij dezelfde bond waarin het trainingsschema juist veel overeenkomsten kent. Maar alsnog krijgt Griffioen verbaasde reacties over het aantal uren dat ze traint. “Ik krijg vaak het idee dat mensen uit onwetendheid niet door hebben dat paralympisch net zo topsport is als olympisch.”

Jiske Griffioen tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro 2016

Professioneel rolstoeltennisster Aniek van Koot (30) speelt vrijdag 11 december haar kruisfinale tegen Lizzy de Greef. Door de lange stille corona periode hebben er weinig wedstrijden plaats kunnen vinden. “Het is heel fijn dat we de kans krijgen om weer echt kampioenschappen te spelen dankzij de KNLTB.” Ze merkte dat ze afgelopen maanden haar “wedstrijd ritme” kwijt was: “Je kunt heel veel oefenpotjes spelen, maar door de Nationale Kampioenschappen die we nu spelen voelt het als ‘voor het echie’ en dat ritme heb je ook nodig als voorbereiding.”