foto: Immo Wegmann kayvangeijn

 

Elf Nederlanders nemen vanaf 15 december deel aan het WK darts in Alexandra Palace, in de Britse hoofdstad Londen. Naast een aantal gevestigde namen is er ook de debuterende  Martijn Kleermaker te vinden tussen de namen. De 29-jarige Harderwijker maakt 20 december aanstaande  zijn opwachting op het allerhoogste podium, het PDC (Professional Darts Corporation) WK. Dartjournalist en redacteur NU.nl Jeroen Bijma: “Het rijtje dat hij al heeft verslagen is best wel indrukwekkend.”

 

Spelen voor de PDC (Professional Darts Corporation, hoogste niveau) is niet voor iedereen weggelegd. Ook Martijn moest tot dit jaar zijn heil in de tak eronder (BDO) zoeken. Desalniettemin is het een topprestatie om daar tot de derde ronde te komen op het WK. “Het was een soort driekwart droom die in vervulling ging. Het was heel jammer dat de toenmalige voorzitter besloot om net toen ik me plaatste voor het toernooi, te kiezen voor een andere locatie dan het legendarische Lakeside gebouw. Ondanks dat was het een fantastische ervaring”, vertelt Martijn Kleermaker.

 

Tourcard behaald

“Hij veroverde begin dit jaar een Tourkaart bij de PDC en dat deed hij op zeer overtuigende wijze”, aldus dartjournalist Jeroen Bijma (redacteur NU.nl). “Natuurlijk had hij al het een en ander gepresteerd bij de BDO, maar toen dacht ik voor het eerst: ‘dit kan weleens een heel interessante speler worden.’ Die lijn heeft hij in de daaropvolgende maanden eigenlijk alleen maar doorgetrokken”, vervolgt hij.

“De fase waarin ik echt van mijn hobby mijn werk heb gemaakt is pas sinds drie jaar ingezet. Ik heb voor mezelf een routekaart uitgestippeld, ik ben heel blij met het feit dat ik nu sta waar ik wilde staan”, vertelt de darter.

Het halen van de Tourcard begin dit jaar lag ook op deze routekaart. Het halen hiervan betekende dat hij zijn pijlen kon richten op de internationale top. Omdat het vele reizen wat hierbij komt kijken niet te combineren valt met een fulltimebaan, nam Kleermaker begin dit jaar ontslag bij zijn werkgever. Dit kon hij doen omdat hij een sponsor kreeg die hem een vast maandbedrag kon bieden dat hoger was dan zijn huidige salaris. “Ik heb nog één dag gewerkt en de volgende dag heb ik getrakteerd en gezegd ‘jongens, tabee!’”

 

Hét WK komt eraan

“Het hele jaar ben ik bezig geweest om me te kwalificeren voor het WK, toen ik mijn route uitstippelde was dit het ultieme doel, vertelt Kleermaker. Om bij de laatste 64 van het toernooi te komen moet Kleermaker eerst de relatief onbekende Cameron Carolissen verslaan. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit had gehoord van hem”, aldus Bijma.

De wedstrijd tegen Nederlander Danny Noppert die volgt als Kleermaker afrekent met zijn Zuid-Afrikaanse tegenstander is spannender, volgens de journalist. “Noppert zal duidelijk de favoriet zijn tegen Kleermaker. Als je alleen al kijkt naar de wereldranglijst heeft Kleermaker niets te verliezen in de tweede ronde. Een dingetje bij Noppert is wel dat hij niet altijd even goed kan omgaan met de druk. Noppert zal voelen dat hij het aan zijn stand verplicht is om te winnen en het is de vraag hoe hij daar mee omgaat in zijn hoofd. Kleermaker moet daarvan zien te profiteren.”

Kleermaker zelf ziet vooral potentie in de loting. “Het had vele malen zwaarder gekund, maar het ligt te allen tijde bij mezelf. Zolang je in het toernooi zit, maak je kans om te winnen. En daar moet je alles aan doen.”