Er is steeds meer beveiliging nodig in de zorgsector. Vooral fysiek geweld komt sinds de pandemie steeds vaker voor . In oktober openbaarde de ‘Vakbond NU’91’ resultaten van een peiling onder 1200 leden. Daaruit bleek dat 60 procent van hen in de afgelopen maanden in aanraking is gekomen met geweld.

Beveiliging

Walco van de Ven, eigenaar van Holland Security Group, zet zijn beveiligers in bij ziekenhuizen, onder andere in het Radboud UMC. Zijn bedrijf beveiligde al voor de pandemie ziekenhuizen maar nu is het harder nodig dan ooit. Hij merkt dat er meer geweld wordt gebruikt tegen het zorgpersoneel en dat zijn werknemers vaker in ziekenhuizen ingezet moeten worden: ‘’Mensen gaan sneller de discussie aan omdat ze vinden dat zij geen mondkapje op hoeven. Ze zeggen dat ze dan benauwd worden of bedenken andere gekke smoezen. Voorheen was er ook sprake van geweld in de zorg maar toen bleef het bij dreigementen. Nu is er echt fysiek geweld. Dat is vele malen heftiger.’’

Ritme

Met de kerst in zicht zijn de zorgverleners van zorginstellingen van Sisa bezorgd, hier wonen mensen met een verstandelijke beperking. Familieleden van bewoners van zorginstellingen kunnen elkaar wellicht niet bezoeken. Dit kan zorgen voor een boze en agressieve reactie van zowel de bezoekers als bewoners. Aaron Wiegel, algemeen directeur van AW security, vertelt dat de zorgcentra die zij beveiligen extra hulp nodig hebben. ‘’Door prikkels en veranderingen in hun ritme kunnen zij agressief worden. Door het coronavirus kunnen mensen soms niet naar hun dagbesteding of naar hun werk hier in het gebouw. Ook de kerst zal er anders uitzien dit jaar. Dit kan zorgen voor boze en verwarde bewoners.’’ 

Dementenzorg

Edward van der Reep werkt in de ouderenzorg. Hij verzorgt ouderen met dementie en ook hij merkt dat er meer agressie is op de afdeling van het Elde in Liempde: ‘’Meestal zijn het niet de bewoners die zich agressief gedragen, juist de familieleden die op bezoek zijn tonen dit soort gedrag. Persoonlijk heb ik gelukkig nog geen geweld van bezoekers meegemaakt. Door de hele coronasituatie en het constant veranderen van de maatregelen, raken de bewoners ook geprikkeld en agressief. Als zorgverlener komen wij dus best vaak in contact met geweld. Wij begrijpen dat onze bewoners daar niets aan kunnen doen. Als bezoekers agressief worden is dat iets anders, dat voelt bedreigender. Ik kan me voorstellen dat als dit zo doorgaat we daar beveiliging bij nodig hebben.’’

Diede Donders werkt eveneens met zwaar demente patiënten en is zelf al regelmatig in aanraking gekomen met agressieve patiënten. ‘’Ik ben een keer geslagen, dat was wel even schrikken. Zeker omdat dat de eerste keer was dat mij dat overkwam. In het begin weet je echt niet wat je moet doen in die situatie maar naar mate het vaker voorkomt leer je dat vanzelf. ”

Opleiding

Ondanks de toenemende agressiviteit leren zorgverleners op hun opleiding niet hoe zij zichzelf kunnen verdedigen. Liah Peters, studente HBO verpleegkundige en werkzaam bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch: ‘’Ik ben best wel sterk maar als er een man van twee meter voor mij staat die gewelddadig is dan kan ik daar niks tegenin brengen. Er is geen aandacht voor agressieprotocollen terwijl wij voortaan niet alleen met geweld van de patiënten om moeten gaan maar ook van de bezoekers.’’

Liah Peters geeft aan dat zij het prettig vindt om te leren hoe zij zichzelf kan verdedigen: ‘’Door het coronavirus neemt de agressiviteit op de werkvloer enorm toe, wij krijgen hier dus steeds vaker mee te maken. Op onze opleiding leren wij onszelf niet te verdedigen in zo’n situatie. Ik denk niet dat daar snel verandering in gaat komen, toch denk ik dat dat wel goed zou zijn.’’