Er is een nieuwe DNA-technologie ontwikkeld door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI zegt dat hiermee veel onopgeloste zaken hiermee kunnen worden opgelost. Maar in hoeverre speelt DNA een rol in het ophelderen van zaken?

De ontwikkelingen gelden voor plaats delicten waarbij meerdere DNA-sporen gemengd worden aangetroffen, zoals meerdere gezinsleden. Door al het verschillende DNA kan dit niet worden geregistreerd in de DNA-databank. Het gaat om vijfhonderd tot zeshonderd DNA-profielen per jaar.

Leo Simais is onderdeel van het coldcaseteam van politie Den Haag. Hij is Operationeel specialist Team coldcase en Vermiste personen. Hij is positief over de vooruitgang. “Nieuwe ontwikkelingen zijn altijd goed. Er komt meer hoop, ook voor de nabestaanden. Ik ben blij dat ze met nieuwe ontwikkelingen blijven komen en niet stoppen als ze ergens resultaat hebben gehaald”, vertelt hij optimistisch.

Toch zijn DNA-ontwikkelingen niet alles. Ondanks dat Simais positief is over de ontwikkelingen, kijkt hij verder dan dat. “Of het voor een doorbraak kan zorgen moet nog blijken. De kans dat er een match is, wordt wel groter. Je moet kijken naar het totaalplaatje. Als je gaat kijken naar de jurisprudentie en discussies in diverse rechtszaken, dan zie je dat niet altijd alleen DNA de doorslaggevende factor is.”

Wicky van der Meijs is bestuurslid bij de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). Zij is actief bezig met aandacht trekken voor onopgeloste zaken. In 2002 is haar vader doodgestoken en zijn zaak is tot op heden nog niet opgelost.

“Of er meer zaken worden opgelost, moeten we eerst maar afwachten. Eerst zien en dan geloven. Er zijn zaken waar geen DNA is aangetroffen of veel gemengd DNA, bijvoorbeeld bij een familie. Dan weten ze ook niet waar ze moeten zoeken. Het DNA-spoor van de dader is dan heel moeilijk te isoleren”, legt Van der Meijs uit. “Maar de nieuwe ontwikkelingen geven wel veel hoop voor de nabestaanden.”