Alle niet-medische contactberoepen moesten, als gevolg van de nieuwe coronamaatregelen, per 15 december hun deuren sluiten. Minister-president Mark Rutte sprak over ‘een harde lockdown’ en een dringend advies. Maar wat voor menselijk drama schuilt er achter deze ingrijpende maatregel?

‘Nederland gaat tot en met dinsdag 19 januari op slot’, waren de woorden die premier Rutte tijdens de persconferentie van 14 december uitsprak. Dit betekent dat winkels, publieke ruimtes en niet-medische contactberoepen de volgende dag hun deuren moesten sluiten. Ondernemers deden er het afgelopen jaar alles aan om toch, op een veilige manier, te blijven draaien. De nieuwe maatregelen zullen een drama zijn voor de zelfstandige ondernemers.

De Amsterdamse televisiezender AT5 vermeldde dat er onderzoek werd gedaan naar de gevolgen van de coronacrisis voor zzp’ers. Hieruit bleek dat zzp’ers somber zijn over hun toekomst en vrezen dat hun werk niet meer op het oude niveau komt. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van socioloog Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met politicoloog dr. André Krouwel van de Vrije Universiteit en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Schoonheidsspecialiste Lieve Van den Heuvel lijdt ook onder deze maatregelen. Zij runt een schoonheidssalon in België samen met haar dochter Sarah. Als gevolg van het coronavirus hebben zij een pand gehuurd in Nederland om toch nog klanten te kunnen ontvangen. Na maar liefst tien dagen geprofiteerd te hebben van hun nieuwe locatie, moesten ze ook de deuren sluiten. “Het heeft een grotere impact op ons dan ik dacht”, vertelt dochter Sarah. “Er heerst veel frustratie. De nieuwe maatregelen hebben niet alleen impact op financieel vlak , maar ook op onze mentale gezondheid. Iedereen maakt zich zorgen. Ik zie weinig licht aan het einde van de tunnel”, gaat Sarah verder. De schoonheidsspecialisten proberen nu hun inkomsten uit de producten te halen die ze op hun online website verkopen.

Ook hoogleraar arbeids – en organisatiepsychologie Evangelia Demerouti concludeert in Cursor, het online magazine van TU Eindhoven, dat de coronacrisis en de genomen maatregelen ingrijpende sociale en economische gevolgen kunnen hebben voor kleine ondernemers. “Veel van deze ondernemers ervaren financiële stress en onzekerheid, zijn gedwongen om hun werk anders in te richten en moeten zonder steun van een werkgever de crisis zien te overleven”, vertelt de hoogleraar. Evangelia lanceert momenteel een project waar ze wil onderzoeken hoe effectief specifieke strategieën zijn in het gezond en financieel weerbaar houden van zelfstandigen.

Schoonheidssalon
Tara Elisabeth