Motorbendes No Surrender en Hells Angels blijven officieel verboden in Nederland. Dat heeft het gerechtshof van Arnhem-Leeuwarden dinsdag besloten. Dit verbod is eerder al opgelegd door de rechtbank, waarna beide bendes in hoger beroep gingen zonder succes.

In mei en juni van 2019 werden respectievelijk Hells Angels en No Surrender al verboden. De bendes zouden verbonden zijn met verschillende misdaden, zoals drugshandel en vechtpartijen. Beide partijen gingen in hoger beroep tegen deze uitspraak. Hells Angels verdedigde zich met het argument dat de club uit onafhankelijke afdelingen bestaat en daardoor niet volledig verboden kan worden. Voor het gerechtshof is er genoeg bewijs dat beide groepen wel degelijk centraal bestuurd worden.

Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging-woordvoerder Bas Vis is blij met deze uitspraak. “Het is voor ons belangrijk dat dit soort ‘Outlaw Motorcycle Gangs’ verboden worden. Dit soort groepen noemen zichzelf motorclubs maar eigenlijk hebben ze niks met de motorsport te maken”, licht hij toe.

Hesjes en logo’s

Het besluit van het gerechtshof betekent dat er geen hesjes of logo’s van Hells Angels of No Surrender meer gedragen mogen worden in het openbaar. Ook lokale afdelingen mogen zich niet meer Hells Angels of No Surrender noemen. De laatste club is inmiddels al uiteengevallen. De oude leiders zitten in de gevangenis. In welke mate Hells Angels nog actief is in Nederland, is niet bekend.

Volgens het vonnis heeft het gewelddadige gedrag van No Surrender een directe impact op de samenleving. De uitspraak in de Hells Angelszaak benoemt dat ze een gewelddadig imago hebben waar ze niet los van kunnen komen. Een extra factor die voor beide partijen meespeelde is de machtsstrijd tussen de verschillende motorbendes die vaak resulteert in geweld. Het vonnis van de rechtbank blijft dus staan.