De hoorzittingen in de rechtszaak van Milieudefensie tegen Shell zijn volop bezig. Welke kant de rechter kiest is nog onduidelijk, maar één ding is zeker: voor Milieudefensie is deze rechtszaak een winst op zich.

“Sociologisch gezien is het volstrekt helder”, aldus Paul van Seters, hoogleraar aan de juridische faculteit van de Universiteit van Tilburg, die de rechtszaak op de voet volgt.  “Door rechtszaken als deze oefenen NGO’s (non-gouvernementele organisaties) druk uit op de grote spelers in de private sector om hun beleid sneller te veranderen.”

“Kijk bijvoorbeeld naar de hoeveelheid media-aandacht die deze zaak nu krijgt”, legt Van Seters uit.  “Er zijn de afgelopen tijd drie werknemers met topfuncties bij Shell opgestapt vanwege de volgens hen te langzame overschakeling van fossiele op groenere brandstoffen. Zij zijn weggegaan omdat ze te weinig steun kregen binnen het bedrijf. Met de enorme hoeveelheid aandacht die er nu is voor deze zaak, moet Shell wel meer aandacht besteden aan groene initiatieven.”

Al op 4 april 2018  dreigde Milieudefensie naar de rechter te stappen als het oliebedrijf zich niet zou houden aan het Klimaatakkoord. Nu is het zo ver. 17.379 mede-eisers en zes organisaties voeren samen onder de vlag van Milieudefensie een rechtszaak tegen Shell. In december  worden vier hoorzittingen gehouden. Wat de rechter zal beslissen zal echter pas veel later bekend worden.

Juridisch gezien kan deze rechtszaak nog alle kanten op, volgens Van Seters. “Nu proberen te voorspellen wie zal winnen, is koffiedik kijken. Dit is een extreem ongewisse zaak, juristen hikken hier enorm tegenaan. Niemand kan met zekerheid de uitslag voorspellen, net zoals niemand dat kon bij de rechtszaak van Urgenda.”

Meer lezen over het klimaat? Lees dan ook:

Je plastic waterflesje: hoe schadelijk is dat?

https://nieuwsredactie.fhj.nl/index.php/2020/01/23/je-plastic-waterflesje-hoe-schadelijk-is-dat-flesje-eigenlijk/

Studenten baat bij klimaatneutrale steden

https://nieuwsredactie.fhj.nl/index.php/2020/12/11/de-klimaatneutrale-stad/

Mist heeft impact op klimaat

https://nieuwsredactie.fhj.nl/index.php/2020/12/09/mist-klimaat-halvering-opwarming/

Hoe klimaatvriendelijk zijn postbedrijven?

https://nieuwsredactie.fhj.nl/index.php/2020/09/18/hoe-klimaatvriendelijk-zijn-postbedrijven/