Contactberoepen kunnen voorlopig hun beroep niet meer uitoefenen. Dit bleek uit de toespraak van Rutte die gisteren live werd uitgezonden vanuit het Torentje. Dit betekent dat onder andere kappers, nagelstylisten, masseurs en andere contactberoepen tot en met 19 januari geen werk hebben en de zaak moeten sluiten. Maar vergeet niet de sekswerkers: voor hen is er geen andere oplossing zoals Thuisbezorgd of afhalen. Zij zitten écht zonder werk.

Ana, sekswerker en kantoormedewerker bij bordeel ‘My Red Light’ ziet geen andere optie voor sekswerkers dan Tozo: dit is een maatregel die het kabinet heeft doorgevoerd om ondernemers, waaronder zzp’ers, financieel een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. De regeling is voorzien van een uitkering waar je recht op hebt als je inkomen daalt tot onder het sociaal minimum.

“Er zijn al veel aanvragen voor gedaan, maar het is afhankelijk van de gemeente hoe zij daarop reageren. Sekswerkers die niet in Nederland wonen of hier voor een onbepaalde tijd wonen, kunnen nog weleens in de problemen raken bij de gemeente of ze hebben de kans dat ze niet in aanmerking komen voor de uitkering. Het ene moment is de gemeente hier coulant in en het andere moment zijn ze wat strenger”, aldus Ana.

Volgens Ana kiezen sommige sekswerkers er ook voor om de illegaliteit in te gaan. “Sekswerkers zijn natuurlijk vrij om de illegaliteit in te gaan als ze dat willen, maar dat moedigen wij niet aan. Hoewel ik persoonlijk niet tegen illegaliteit ben, zitten er toch wel een aantal risico’s aan. Ik zie namelijk niet graag dat onze sekswerkers in de illegaliteit belanden. We willen graag de zorg kunnen dragen van onze sekswerkers.”

Organisaties zoals My Red Light kunnen de sekswerkers niet meer beschermen zodra ze de illegaliteit ingaan. “Wij zijn er voor hun veiligheid of als er een probleem is met een klant, maar in hun business mogen wij ons niet mengen. Want dan zouden we een pooier zijn en dat mag niet.”

Het bordeel kan sekswerkers dus geen garantie bieden op een vast inkomen omdat de sekswerker zzp’er is. Het is dus wel mogelijk om een kamer te huren bij het bordeel en er wordt voor haar veiligheid gezorgd, maar het inkomen wat een sekswerker heeft hangt dus echt af van het aantal klanten dat zij heeft op een dag. “Wij zijn een bordeel dus het enige wat wij kunnen doen is adverteren voor bepaalde dingen die wij doen zoals projecten. Voor het inkomen van de sekswerker zijn wij niet verantwoordelijk maar wij ondersteunen zo nodig waar kan”, aldus Ana