Veel studenten verdienen een extra zakcentje bij de GGD. Het aantal coronabesmettingen loopt op waardoor de behoefte aan personeel  toeneemt. De GGD Brabant Zuidoost zet voornamelijk studenten in om de druk te verlichten.   

In totaal heeft de GGD Brabant Zuidoost ongeveer 2060 studenten in dienst voor de coronaorganisatie, voor zowel het testen als het uitvoeren van bron- en contactonderzoek. De studenten kunnen dus worden ingezet in zowel de teststraat als op kantoor. Vervolgens zijn er twee korte meeloopdagen waarin ze de fijne kneepjes van het vak leren.

Voor de studenten in de teststsraat geldt dat er geen medische achtergrond noodzakelijk is. Met een korte avondcursus worden ze opgeleid tot bemonsterraar of worden ze ingehuurd als bron- of contactonderzoeker.

Lars Leemans (20) werkt namens de GGD Brabant Zuidoost in de teststraat. “Ik begon als assistent-bemonsterraar,  dan doe je niets minder dan het aangeven en opbergen van testbuisjes. Nu ben ik bemonsterraar en mag ik mensen testen”, zegt Lars. “Iedereen kan het en het verdient lekker. Ik zie voornamelijk alleen maar studenten rondlopen.”

Studenten worden op alle plekken ingezet  zo is Bas Postuma (19) werkzaam als baliemedewerker in de teststraat XXL in Eindhoven. “Mensen kunnen bij mij porto’s en sleutels ophalen als ze die nodig hebben. Ik ben eigenlijk een soort van conciërge.”