De ingang van de lockdown betreft alle winkels. De nieuwe coronamaatregelen zorgen voor onduidelijkheid omtrent het verkopen van bepaalde niet-essentiële artikelen. Er heerst ook verwarring bij winkels over of ze wel of niet open mogen blijven.

Voor de winkeleigenaren is het onduidelijk wanneer producten niet-essentieel zijn en dus niet verkocht mogen worden. Daarnaast vragen meerdere winkels zich af of ze wel of niet hun deuren moeten sluiten.

VEEL VERWARRENDE UITZONDERINGEN

In een artikel van Omroep Brabant van afgelopen dinsdag komen verschillende eigenaren en woordvoerders aan het woord die zich uitspreken over de verwarring. Zo mag de Kruidvat, omdat het op de eerste plaats een drogisterij is, wel nog alles verkopen terwijl de HEMA moet stoppen met het aanbieden van alle niet-essentiële producten. Het warenhuis verkocht gewoon lingerie, keuken- en kantoorartikelen, telefoonaccessoires, sjaals en handschoenen.

De eigenaresse van koffie- en theezaak ‘Kopjes’ vertelt in hetzelfde artikel dat winkels open mogen gaan wanneer hun omzet voor meer dan de helft bestaat uit de verkoop van etenswaren. De zaak voldoet aan de eis, maar of ‘Kopjes’ dan de cadeauartikelen en servies mag verkopen is niet duidelijk. Het kan voor vervelende situaties zorgen. Klanten weten niet wat winkels wel en niet mogen verkopen.

Onduidelijkheid sluiting winkels  

Marie-Claire Herbers, de eigenaresse van MCM Mode in Tilburg, vindt het ook onduidelijk. Ze is dinsdagochtend gewoon naar haar werk gegaan en heeft haar deuren geopend. “Het is allemaal zo onduidelijk. Ik denk dat er nog wel meer winkels per ongeluk open zijn gegaan vandaag”, aldus Marie-Claire. De winkel verkoopt met name galakleding en staat op losse schroeven doordat er vanwege corona geen gala’s, feesten en evenementen meer zijn. Marie-Claire hoopt dat de overheid met een passende vergoeding komt zodat ze haar hoofd boven water kan houden en ze de zaak na twaalf mooie jaren niet voorgoed hoeft te sluiten. “Zonder een vergoeding redden wij het gewoon niet. We twijfelen al of we niet moeten stoppen.”

Verwarring bij winkels from De Nieuwsredactie on Vimeo.