Anderhalvemetersamenleving is het woord van het jaar 2020. Elk jaar stelt woordenboekmaker Van Dale een aantal woorden verkiesbaar die hun stempel drukken op het desbetreffende jaar. Dit jaar won de anderhalvemetersamenleving met 29,8% van alle stemmen. 

”Samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, m.n. ter voorkoming van virusepidemieën”. Dat is de officiële definitie van het overwinnende woord. De top drie van de genomineerden bestond geheel uit ‘coronawoorden’. Zo belandde fabeltjesfuik, dat verwijst naar het voortdurend te zien krijgen van complottheorieën op je social media tijdlijn, op nummer twee. Viruswappie verscheen op de derde plek: iemand die de ernst van de coronapandemie ontkent.

Deze woorden zijn typerend voor het afgelopen jaar. Dat geldt voor elk woord dat een keer verkozen is tot winnaar. Echter lijken ze na een bepaalde tijd niet vaak terug te komen, wat verklaarbaar is volgens Van Dale-directeur Ton den Boon: ‘’De woorden die winnen zijn ontstaan in een bepaald jaar en men kiest het woord wat dan ook typerend is voor die desbetreffende periode. Het is daarentegen niet bij alle woorden zo dat we ze niet vaak terug horen nadat ze de titel winnen. Neem boomer (2019) en selfie (2013): die zitten nu vast in onze omgangstaal.’’

Andere woorden die in het rijtje van winnaar staan zijn dagobertducktaks en bokitoproof. Die lijken minder te zijn blijven hangen, kijkend naar de woordenschat van het dagelijks leven. ‘’Natuurlijk zitten er altijd uitzonderingen bij. Deze woorden zijn doorgaans niet gebruikelijk maar typeren een bepaalde gebeurtenis of moment dat mensen bij is gebleven. Juist dat maakt ze woord van het jaar. Ze verrijken onze woordenschat. Dat is het mooie van nieuwe woorden’’, aldus Den Boon.

Als men over tien jaar terug denkt aan 2020, zal anderhalvemetersamenleving waarschijnlijk naar boven komen drijven. Ken jij deze voorgangers van de titelhouder nog?