Nederland is sinds dinsdag 15 december in een lockdown. De vitale beroepen gaan gewoon door net als de vorige lockdown, maar nu mogen fysiopraktijken wel open blijven. Entermotion is een van de fysiopraktijken die open mag blijven.

Tijdens de eerste lockdown afgelopen maart moesten fysiopraktijken gesloten worden. De sluiting heeft tot 24 april geduurd en vanaf die tijd heeft praktijkhouder van Entermotion en fysiotherapeut Emile Goeting de praktijk weer ‘voorzichtig’ geopend zoals hij zelf zegt. “In de tijd dat wij gesloten waren hebben wij de tijd geprobeerd nuttig te besteden met scholing maar ook door de praktijk weer wat op te frissen”, aldus Goeting.

De therapeuten van de praktijk zijn ook actief geweest om het mogelijk te maken dat ze middels videoconsulten mensen konden spreken en informeren. Zelfs het doen van een beperkt actief bewegingsonderzoek en instrueren van oefeningen is best goed mogelijk gebleken. Dit heeft echter zeer beperkt plaatsgevonden, vermeldt de praktijkhouder.

Het is erg fijn voor de praktijkhouders en fysiotherapeuten om open te mogen blijven. “We realiseren ons dat dat voor veel andere bedrijven niet geldt en dat de consequenties enorm zijn. Gelukkig is de eerstelijnszorg goed georganiseerd en gereguleerd”, aldus Emile.

‘De fysiotherapie een grote rol spelen in de ontlasting van de huisartsenzorg’

De fysiotherapeut of andere eerstelijns paramedicus is ook goed in het analyseren en interpreteren van informatie met betrekking tot de gezondheid en kan daarover een klinische inschatting maken. Dat is mede een reden waarom het ook verantwoord is om open te zijn, aldus Goeting.

Volgens hem kan de fysiotherapie een grote rol spelen in de ontlasting van de huisartsenzorg. Verder is het ook voor mensen die revalideren of beweegzorg nodig hebben.

De praktijk is vanaf april gaan werken volgens de afgekondigde maatregelen. “Wij zijn, zonder dat daartoe advies of verplichting was, zelf al begonnen met het gebruik van mondkapjes, handschoentjes en uitgebreide hygiëne maatregelen. Dat hebben wij tot op heden doorgevoerd”, vertelt Goeting.

Het aantal patiënten bij Entermotion is niet gestegen. Als Goeting een ruwe schatting moet maken zitten ze in vergelijking met vorig jaar op ongeveer 75-80% van de normale bezetting in dezelfde maanden als vorig jaar.

Dat komt volgens de praktijkhouder omdat er een zekere voorzichtigheid en angst is bij een deel van de doelgroep die zij behandelen.