Het ging afgelopen zondag wederom fout bij het zoveelste ‘do or die’ moment rondom de Brexit. Er waren onderhandelingen over de voorwaarden die na de Brexit tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zullen gelden. Waarom wordt het steeds uitgesteld? En wat is het effect op jongeren?

‘’Het valt eigenlijk wel mee hoelang er momenteel wordt onderhandelt over de voorwaarden tussen de partijen. Canada en de Europese Unie hebben ook een soort handelsverdrag en hier is zeker zeven jaar over gedaan. De Britten doen dit in een jaar’’, zegt Thomas Moerman Brexit-kenner en chef economie van NU.nl.

Of een van de twee partijen schuldig is aan het constant uitstellen van deadlines daar zegt Moerman het volgende over: ‘’Een schuldige aanwijzen is lastig, echter kan je wel zeggen dat het Verenigd Koninkrijk vier jaar geleden al de grootste fout heeft gemaakt. In die de tijd zijn er na de Britten toe beloftes gemaakt die tegenstrijdig zijn en niet waar te maken zijn. Je kan niet alle voordelen van de Europese Unie houden en niet meer hoeven betalen voor deze voordelen. Zo is het soms wel gecommuniceerd.’’

‘’Er zijn nog Britten die zich veel aan de geschiedenis binden toen het land de halve wereld onder controle had en een wereldmacht was. Maar dat zijn ze natuurlijk niet meer’’, zegt Moerman. ‘’Als het puntje bij paaltje komt zal de Europese Unie er waarschijnlijk sterker uit komen. Op dat moment is het toch een land tegen de 27 lidstaten van de Europese Unie.’’

Jongeren, wat moeten die?

Uit de cijfers van het referendum dat in 2016 werd gehouden, valt op dat zeker zeventig procent van de jongeren (18-24 jaar) voor de Europese Unie stemden. Echter was de kwantiteit van deze groep lager dan bij de oudere groepen, Daardoor werd er toch voor een Brexit gestemd. Lennard Van Otterloo, een Nederlandse Brexit-kenner die in London woont en werkt, over de gedachte van sommige Britten: ‘’Door sommige Britse media is de Europese Unie jarenlang verkeerd afgeschilderd. Veel Britten hadden een totaal verkeerd beeld van de Unie, ze dachten dat Angela Merkel wel even iets erdoorheen kon drukken als Duitsland dat wilde. Dat gaat echter niet zo makkelijk.”

‘’Jongeren hadden iets meer door hoe belangrijk de Europese Unie voor hun kon zijn. De studenten zitten met het probleem dat er niet meer gemakkelijk kan worden gereisd, van en naar het Verenigd Koninkrijk. Ook een jaar studeren op een Europese Universiteit gaat een stuk lastiger worden’’, zegt Van Otterloo.

‘’Verder zijn het vooral economische zaken die  jongeren hard kan kunnen raken. Er wordt bijvoorbeeld veel varkensvlees geïmporteerd. Is de bacon straks nog wel betaalbaar voor de jongeren? Dit zijn namelijk de groepen met het laagste inkomen en die worden dan ook het hardst geraakt als de prijzen stijgen. Ook zijn er Britse jongeren die in het winterseizoen in de Alpen een vakantiebaan nemen. Zelfs dit wordt anders omdat je dan een werkvergunning moet krijgen.’’

In 2016 vond een referendum plaats in het Verenigd Koninkrijk. Hier stond de vraag centraal of zij uit de Europese Unie zouden stappen of toch zouden blijven. Het land koos voor uit de Europese Unie. We zijn alweer vier jaar verder, maar wat heeft er in deze jaren gespeeld rondom de Brexit? Bekijk het hier in een tijdlijn.