De regels voor winkels zijn aangescherpt. Dat betekent dat ook de Hema niet meer open blijft. Vanaf morgen zullen alle Hema filialen sluiten. Winkels die open mogen blijven zijn de winkels die meer dan 70 procent van hun omzet uit de verkoop van essentiële middelen halen. Die 70 procent is gebaseerd op de situatie voor de lockdown.

Hema was de eerste winkel die openging na de bekendmaking van de harde lockdown. De Action en Wibra wilden daardoor ook de deuren openen. Voordat zij open konden, werd het al afgewezen door het kabinet. Niet veel later werd bekend dat dit ook voor de Hema geldt.

Tjeerd Jegen, CEO van de Hema, geeft aan dat ze het jammer vinden. “Als wij de deuren moeten sluiten om de gezondheid te waarbrogen, dan doen wij dat”, vertelt Jegen in een artikel van het AD.

Retailexpert Tom Kikkert snapt de sluiting van deze winkels vanuit het gezondheidsperspectief. “Maar ik kan me ook voorstellen dat het juist op specifieke punten extra drukte creëert. Dan is de impact op de retailbranche groter dan we verwachten.” Het sluiten van winkels zorgt namelijk voor een zogenaamde kettingreactie. “Er is veel geld uitgegeven aan voorraden en die zijn straks niet meer te verkopen. Dit gaat vaak om extreem hoge bedragen. Dus al sta je er goed voor, door de kettingreactie kan je ook enorme problemen krijgen”, legt Kikkert uit.