Nederland zit in een lockdown en dus ook de kapsalons moeten hun deuren weer sluiten per 15 december. Maar kappers zullen niet stil gaan zitten en sommige van hen knippen thuis gewoon door. We spraken een kapster die werkt in een salon in Brabant.

De kapster wilt anoniem blijven. De naam is bekend bij de redactie.

De kapster verteld dat ze het eigenlijk een beetje raar vindt dat de kapsalons weer moeten sluiten, want een kapsalon is toch wel een van de hygiënischere plekken om te werken. “We reinigen alles heel vaak, de stoelen staan anderhalve meter uit elkaar en we dragen mondkapjes. Ik denk dat we weinig besmettingen hebben in de salon. Het ligt meer aan andere dingen dan aan de salons denk ik”, aldus de kapster.

Voor haar is vijf weken niet kunnen werken erg lang. De Brabantse kapster hoopt dan ook dat ze 20 januari weer open mogen. “We zijn op dit moment bezig om iedere klant te bellen. Daar hebben we ook een schema voor en dan proberen we ze alvast in te plannen in de week van 20 januari. We gaan ook flink poetsen en ook gaan we trainen. Betere technieken om haren op te steken of dingen waar we nog moeite mee hebben zodat je dat de volgende keer sneller en beter kan doen. Dit trainen we allemaal op een pop natuurlijk. Zo kunnen we een beetje de tijd doorkomen. Vijf weken thuis zitten, dat lijkt voor iedereen een vakantie, maar dat is voor ons zeker niet het geval.”

Het is voor de kapster en haar collega’s extra vervelend om niet te kunnen werken, terwijl de feestdagen eraan zitten te komen. “Ik vind het de leukste tijd om te werken in de salon. Het is wel hard werken, maar de mensen zijn altijd heel gezellig, begripvol en de dankbaar. Het is jammer om dat dit jaar te moeten missen”, aldus de kapster.