Door de coronacrisis is Nederland op slot en de feestdagen komen er weer aan. Wat betekent dat voor voedselverstrekkers? Ab Gillhaus van Voedselbank Boxtel en Linda Oerlemans van ONS soepje doen hun verhaal.

Ondanks dat het niet makkelijk is voor de voedselbank tijdens de feestdagen en de coronacrisis gaan ze zeker niet dicht. “We bestaan alleen maar uit vrijwilligers, waarvan ook ouderen. Daarom vallen er hulpkrachten uit door angst of ziekte”, zegt Ab. “Maar we kunnen de tent niet sluiten, want we zijn essentieel voor de mensen met een kleine portemonnee.”

182 kratten

Gelukkig komt er rond de feestdagen vaak extra aandacht voor voedselbanken in de vorm van speciale acties. Zo heeft Voedselbank Boxtel afgelopen zaterdag bij een lokale supermarkt gestaan. “Toen hebben we wel 182 kratten ingezameld”, aldus Ab Gillhaus. “Voor ons is iedere week hetzelfde, het enige verschil is dat onze vrijwilligers ook zelf feest willen vieren. Daarom sluiten we de deuren tussen kerst en oud en nieuw.” Helaas houdt dat voor Ab niet in dat het rustiger is, want mensen komen voor twee weken voedselpakketten afhalen.

Een warm gebaar

Naast de voedselbank zijn er ook andere initiatieven, zoals ONS Soepje. Zij maken iedere dag soep en maaltijden voor mensen die door de coronacrisis in de knel zitten. Toen Linda Oerlemans een foto op Facebook plaatste van soep die ze over had, schrok ze van het aantal reacties dat ze kreeg. Ze realiseerde zich dat er vast meer mensen behoefte hadden aan een extra maaltijd. Inmiddels komen er zo’n zestig mensen per dag een soepje halen. Ondanks de lockdown hebben ze voor kerst nog een leuke actie waarbij mensen twee extra maaltijden kunnen krijgen. “Zo kunnen ze toch nog samen kerst vieren”, zegt Linda.