Over precies drie maanden beginnen de verkiezingen in Nederland en die kunnen alleen doorgaan met behulp van 70.000 vrijwilligers. Mbo-studenten kregen vandaag te horen dat ze mee mogen helpen op stembureaus tijdens de Tweede Kamer verkiezingen.

 De MBO Raad heeft samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en ministerie van Binnenlandse zaken een campagne opgezet om specifiek studenten te werven. Vanwege COVID-19 lopen ouderen tijdens de aankomende verkiezingen risico. Het is verstandiger voor hen om deze keer thuis te blijven. Dit zorgt ervoor dat er meer vrijwilligers nodig zijn dan eerdere jaren. Er zijn momenteel volgens een kamerbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken ruim 25.000 aanmeldingen.

Marije Hulsbosch is woordvoerster van de MBO Raad. Zij legt uit hoe het idee is ontstaan om mbo-studenten in te zetten. “Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf aan dat er meer vrijwilligers nodig waren. Wij hoorden dat en boden ons gelijk aan. Wij leiden studenten op voor de arbeidsmarkt, maar ook voor burgerschap. Dit is een mooie ervaring voor ze”, vertelt Hulsbosch. “Dit aanbod geldt voor alle opleidingen. Het gaat er puur om dat de student geïnteresseerd is.”

Er worden verschillende functies aangeboden. Zo heb je de beveiliging, het gastenontvangst, de mensen die achter de tafels moeten zitten, maar ook het opbouwen van stembureaus. Marije Hulsbosch geeft aan dat studenten het best kunnen wachten tot januari. Dan worden deze functies bevestigd. “Alle mbo-scholen doen mee aan deze campagne. Sommige scholen hebben zelfs stembureaus in het gebouw zelf en lieten studenten hier eerdere jaren ook al aan deelnemen”, zegt Hulsbosch.

Hbo en universiteit

 Niet alleen mbo’ers mogen meehelpen, maar ook hbo- en universiteitsstudenten. Ze zijn niet allemaal bekend met dit nieuws, dit blijkt na het spreken van een aantal leerlingen. “Per school is het anders wat zij doorgeven omtrent de campagne en hoe ze studenten stimuleren”, reageert Jos Steehouder, woordvoerder van Vereniging Hogescholen.

Een aantal studenten geven hun mening:

Amber, mbo

“Ik wist hier nog niks vanaf. Het boeit mij ook niet zoveel. Ik vind het wel goed, want als je op het mbo zit, heb je sowieso al een gevoel dat je minder bent. Ik vind het niet erg dat mijn school dit niet heeft gecommuniceerd, want ik zou er toch niks mee doen. Ook denk ik dat de leraren op onze school al verwachten dat wij niet geïnteresseerd zijn en het daarom niet hebben gezegd.”

Michelle, hbo

“Vanuit school heb ik niks gehoord over deze mogelijkheid. Ik wist überhaupt niet dat het kon. Ik ben van mening dat iedere school zelf mag bepalen wat zij wel/niet deelt, maar tegelijkertijd vind ik dat zij ook zo transparant mogelijk moeten handelen en niet voor ons keuzes moeten maken. Ze hadden wel wat kunnen publiceren hierover. Zelf zou ik wel willen helpen. Ik vind het leuk om een bijdrage te leveren aan de politiek.”

Laila, hbo

“Ik hoorde niks vanuit school, maar wel van de gemeente Den Haag of ik wilde helpen. Ik heb er niet echt een uitgesproken mening over, aangezien de Haagse Hogeschool zich nu meer focust op de berichtgeving omtrent het virus en de lessen etc. hebben zij waarschijnlijk hun prioriteiten ergens anders gelegd. Zelf wil ik niet helpen. Ik ben vanaf deze week begonnen met afstuderen en mijn scriptie, dus daar zit al mijn tijd in.”

Het is nu aan de scholen om de nieuwe campagne te verspreiden onder de leerlingen. Er wordt in januari een nieuwe peiling gedaan over het aantal aanmeldingen bij gemeenten. Dit vertelt minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ollongren in een kamerbrief. Er zal aan de gemeenten worden gevraagd om aan te geven of er tekorten zijn of juist genoeg aanmeldingen.