Zijn zaak loopt al maanden verlies en nu zijn er ook nog eens vernielde ruiten, gestolen iPods én voor 2500 euro schade. Er werd dinsdagnacht bij Leander Willemstein, eigenaar van restaurant RAW in Tilburg, ingebroken. Woninginbraken komen de afgelopen maanden vaker voor, volgens het CBS.

Het is dinsdagnacht, tussen 03.00 en 04.00 uur, wanneer Willemstein plots wakker wordt gebeld. Het eerste wat hem te binnen schiet was: Wie belt mij in godsnaam midden in de nacht op. Al snel opent hij het alarmsysteem op zijn telefoon. Hiermee kan hij met camera’s zijn zaak op afstand in de gaten houden. “Je ziet iemand daar rondlopen. Je wordt meteen wakker, want daar schrik je wel van.”

Stijging inbraken

Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat een stijging zien omtrent woninginbraken. Dit geldt vanaf april 2020 tot en met november 2020. In april zijn er namelijk 1389 woninginbraken gemeten. Dit is vergeleken met november 2020 een groot verschil. Daar worden er namelijk 2784 gemeten.

Meer blauw op straat

Leander is van mening dat er meer handhaving op straat moet komen. “In de eerste lockdown is er al zes keer geprobeerd om bij ons in te breken. Daar doen ze weinig aan. Een dader die op heterdaad gepakt wordt, hoeft maar drie keer te hoesten en ze nemen hem al niet mee vanwege het heersende virus”, zegt Leander. Uit voorzorgsmaatregelen zette hij prikkeldraad rondom zijn bedrijf. Helaas mocht het niet baten.

“Ze moeten gewoon van mijn spullen afblijven”

MilouPeelen