De publiekelijke kerstvieringen in de katholieke kerken mogen dit jaar op kerstavond en in de kerstnacht niet doorgaan. Dat heeft de Nederlandse Bisschoppenconferentie besloten, vanwege de tweede lockdown. De Sint-Janskathedraal speelt hier op in door de jaarlijkse kerstviering online te organiseren.

Plebaan Vincent Blom vertelt dat hij de keuze van de online viering rationeel kan begrijpen, maar dat het emotioneel gezien wel erg lastig is. “Dat de viering op 24 december niet door mag gaan is voor ons wel een hard gelag”, aldus de plebaan. Eerste en Tweede Kerstdag mag de kerstviering wel doorgaan met 30 personen per viering. Per dag zullen er twee vieringen plaatsvinden. Volgens de plebaan heerst er verbijstering in deze keuze. “Dat de viering op de andere twee kerstdagen wel fysiek mag worden gevierd, snapt niemand.”
Op kerstavond waren er al vier kerstvieringen georganiseerd. “Bij elke viering zouden er maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn, alle plekken voor kerstavond waren al gereserveerd. De viering zou helemaal ‘corona-proof’ zijn.”

De viering van donderdagavond 24 december gaat door via een livestream, om 20:00 uur en 22:00 uur. Bij de eerste livestream zullen vier misdienaars, vier zangers, twee personen die uit de bijbel lezen, een diaken en de plebaan zelf aanwezig zijn. Bij de tweede viering om 22:00 uur zal er ook een bisschop aanwezig zijn. De kerkklokken worden dan geluid om de geboorte van Christus te verkondigen en het lied ‘Gloria’ wordt gezongen zoals de engelen dat ook in het Bijbelverhaal deden.
Normaal zou de eucharistie (heilig avondmaal) worden gevierd in de kerk en zou de plebaan in coronatijd met een soort ‘hostiepincet’ de hostie geven aan degenen die hiervoor naar voren komen. “Door de pandemie zal de eucharistie op kerstavond niet fysiek kunnen worden gevierd, dus moet dit op geestelijke wijze, door hart en ziel te verenigen met de heilige communie.”