Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is. Hiermee hoopt ze mensen verder te ontmoedigen om te reizen naar het buitenland.

Dat schrijft Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer. Voor de hele wereld geldt vanaf woensdag 16 december een oranje reisadvies en alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Desondanks doken er ook na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen weer beelden op van topdrukte in Schiphol.

‘Onacceptabel’

In de brief laat Van Nieuwenhuizen weten dat ze uit haar vel sprong na het zien van de beelden op sociale media. Ze sprak de sector aan om de situatie op te lossen. Ze noemt het ‘onacceptabel’.

 Verlengd

Het advies om niet te reizen naar het buitenland is verlengd tot maandag 15 maart 2021. Als reizigers besluiten om toch op vakantie te gaan, beschouwt de minister dat als ‘zeer onverantwoord en ongepast’. Daarnaast wordt voor alle vliegreizigers een negatieve testverklaring verplicht voor vertrek uit risicogebieden.

Het is nog onbekend hoe de reizigersverklaring van minister van Nieuwenhuizen eruit gaat zien en hoe deze gaat werken. Het ministerie doet hier nog onderzoek naar en brengt meer informatie naar buiten begin 2021.