Door de lockdown mogen er geen toeschouwers bij voetbalwedstrijden zijn. Normaal gesproken zorgt het publiek voor betere prestaties bij de profvoetballers. “In principe is het stadion leeg, maar ze weten dat er thuis veel mensen achter de tv zitten te kijken”, aldus sportpsycholoog Job Robbers.

Volgens psycholoog Monique Dekkers, gespecialiseerd in groepsdynamiek, is er onderzoek gedaan naar de invloed van toeschouwers op prestaties. “Als je iets goed kan en mensen kijken dan met je mee zal je een verbeterde prestatie leveren. Ze halen er kracht uit. Dit werkt vooral bij dingen die je echt onder de knie hebt. Het publiek bij profvoetballers zal hun prestaties dus verbeteren”, aldus Dekkers.

Sociale facilitatie

“Het positieve effect van toeschouwers op spelers noemen we in de sportpsychologie sociale facilitatie. Ze zijn door het publiek competitiever, gemotiveerder en alerter”, legt sportpsycholoog Thijs Rentier uit. Hoewel profvoetballers beter presteren als er publiek bij is, zullen ze volgens Thijs nu nog steeds goed presteren. “In principe is het stadion leeg, maar ze weten dat er thuis veel mensen achter de tv zitten te kijken. Dit heeft hetzelfde effect op de prestaties. Zonder het publiek is de wedstrijd wel eerlijker, omdat toeschouwers de scheidsrechter vaak beïnvloeden.”

Groot gemis

Profvoetballer Sydney van Hooijdonk, spits bij NAC, is het er mee eens dat het publiek de spelers beïnvloedt. “Ik ben een speler die het publiek nodig heeft. Zonder toeschouwers is het anders. Je mist de kleine dingen, bijvoorbeeld dat mensen gek worden bij een tackle of gejuich bij een goal. Het is een groot gemis, maar ik ben heel blij dat we nog kunnen voetballen.”

Publieksgeluid

Door de lockdown mag er geen publiek aanwezig zijn bij voetbalwedstrijden. Veel mensen kijken deze wedstrijden dus via de televisie. Uit onderzoek is gebleken dat de kijker behoefte heeft aan publieksgeluid. Job Robbers is geluidsregisseur bij de Champions League en zet geluiden van het publiek onder de wedstrijd. De spelers horen deze publieksgeluiden niet. Hij vertelt over zijn baan: “Ik knip beelden van oude wedstrijden los en haal daar fragmenten uit. Ook bij wedstrijden van de tegenstander. Ik bekijk de wedstrijd en aan de hand van de sfeer worden er geluiden onder gezet.”

Experiment

Bij Willem 2 was laatst een experiment met publieksgeluid in het stadion zelf. Volgens Robbers is daaruit gebleken dat de uitspelende ploeg het als vervelend ervaart, omdat ze vooral het gejuich voor de thuisspelende ploeg horen.