Meer groen, meer leven, een beter klimaat en dat allemaal in je eigen achtertuin. Wie wil dat nou niet? Ivan Nijs, hoogleraar Biologie aan de Universiteit Antwerpen, geeft vijf tips om je eigen biologisch diverse lustoord te creëren.

De Vlaamse biodiversiteit gaat al decennialang achteruit. Gelukkig kan je natuur restaureren én creëren. “Idealiter heb je verschillende soorten organismen in verschillende omgevingen”, zegt Nijs. “Dat kunnen ook tuinen en parken zijn.”

Verharding weghalen

Te veel Vlaamse tuinen zijn verhard volgens Nijs: “De Vlaamse tuinen zijn te clean.” Voor een beter klimaat zou je de verharding best geheel of gedeeltelijk kunnen verwijderen. Deze kan je dan vervangen door bijvoorbeeld: gras, planten, bloemen en bomen.

Laat het gras maar groeien

Je gras kan je best niet te vaak afrijden.  “Door gras en bloemen te laten groeien, ga je meer insecten aantrekken. Dat kan dan weer interessant zijn voor de vogels. Zo kan je je eigen ecosysteem creëren.” Wie nog een stapje verder wil gaan kan altijd nog planten kopen die insecten aantrekken. Zo heb je kogeldistel, geranium en salvia die bijen aantrekken. Met lavendel, marjolein en vlambloem doe je vlinders extra plezier.

Tuinklimaat veranderen

Laat het regenwater van je dakgoot in de tuin stromen in plaats van de riolering. Dat kan door een buis tussen de dakgoot en je gazon te plaatsen. Zo krijg je nattere stukken in de tuin waarin andere organismen leven dan in de drogere stukken. “Door variatie in de omgeving creëer je diversiteit.” Hetzelfde kan je doen met (kleine) hoogteverschillen. Hoe lager de plant, bloem of andere zich dan bevindt, hoe vochtiger het klimaat.

Geen meststoffen en pesticiden

Gebruik geen meststoffen en pesticiden. Ze zijn schadelijk voor veel dieren zoals bijen, lieveheersbeestjes en vlinders. Overmatig gebruik kan leiden tot het verdwijnen van bepaalde diersoorten in een bepaald ecosysteem. “Snelle groeiers doen de biodiversiteit te niet omdat ze andere groeiers gaan overheersen. Zo wordt de omgeving weer minder divers.”

Tuin afboorden met hagen

Een laatste manier is het aanleggen van hagen. Hagen zijn een bron van leven. Ze vormen beschutting aan broedvogels en egels die er insecten kunnen vinden. Ook bieden ze bescherming voor gewas door bijvoorbeeld wind te breken. “Alles beïnvloedt elkaar”, besluit Nijs zijn verhaal.

Nina via Pikto