De regering heeft voor dit jaar een voorwerkverbod doorgevoerd. De politie ziet echter een toename in de illegale handel. Volgens de politie heeft het overtreden van de regels grote impact op het leven van de jongeren op zowel korte als lange termijn.

Alleen in Overijssel al geeft 9% van de jongeren aan zich niet te houden aan het vuurwerkverbod, dit blijkt uit een bericht van RTV Oost. Ondanks het verbod kiezen jongeren er alsnog voor om te gaan knallen. Psycholoog Sema Ergezen legt uit waarom jongeren de keus maken om alsnog vuurwerk af te steken: “Jongeren zitten in een periode waarin ze zich willen loskoppelen van hun ouders of andere gezaghebbende. Zo koppelen ze zich ook los van het vuurwerkverbod. Ze willen hier eigenlijk mee zeggen dat ze oud en volwassen genoeg zijn om hun eigen regels te maken.”

Bovendien vertelt Ergezen meer over de ‘prefrontale cortex’. “Dit is het voorste deel van de hersenen dat bij jongeren nog niet helemaal ontwikkeld is. Op ongeveer de 24e verjaardag is dit deel van het brein volledig ontwikkeld. De functie van dit deel van het brein is als een rem op bepaald gedrag. Ze nemen hierdoor niet altijd weloverwogen besluiten.”

De politie legt je in onderstaand fragment uit hoe het zit als je eenmaal bent gepakt en wat dat voor gevolgen heeft.