Door de coronacrisis zijn steeds meer mensen gaan hardlopen. In april 2020 zag de fitness-tracking-app Runkeeper het aantal registraties met 464% toenemen. Sporten in groepsverband is niet meer mogelijk, in je eentje hardlopen wel. De minister benoemde het zelfs in zijn toespraak van maandag 14 december: ‘een rondje hardlopen kan altijd’.

Greg van Hest, eigenaar van Runshop Greg van Hest, zag de drukte toenemen in zijn winkel. “Vooral in de eerste lockdown, dus de periode van maart tot en met juni, hebben we een flinke stijging van de verkoop van loopschoenen gezien.”

Tijdens deze periode kwam de vraag vanuit een andere doelgroep dan gewoonlijk. “Vooral teamsporters, mensen die normaal naar de sportschool gaan en beginnende lopers kwamen in de winkel, we zagen de ‘echte lopers’ wat minder”, vertelt van Hest.

Dat grote evenementen zoals de Tilburg Ten Miles niet doorgingen, heeft impact gehad op de winkel van van Hest. “Rond eind augustus/begin september hadden we te maken met een lichte daling in de verkoop. Dat heeft te maken dat grote evenementen niet doorgingen. Onze naam is daar namelijk aan verbonden, normaal neemt de verkoop dan juist toe.” Een maand later, toen het kabinet aankondigde dat de competities stilgelegd moesten worden, steeg de verkoop weer.

klik hier om te zien welke sportieve oefeningen je nog meer kunt doen in coronatijd