“Scouting neemt haar verantwoordelijkheid om contacten gedurende deze periode te beperken”, zo kondigde Scouting Nederland aan. De organisatie deed een dringend verzoek aan alle scoutingverenigingen om hun deuren te sluiten en over te schakelen naar online bijeenkomsten.

“Scouting past niet binnen de smalle definitie die de overheid  in de lockdown aan sportactiviteiten heeft toegekend”, stelde Scouting Nederland vast. “We roepen op zoveel mogelijk aan de slag te gaan met de goede ervaringen van de #ikscoutthuis activiteiten van de eerste lockdown.” De organisatie benadrukte het belang van het naleven van de maatregelen: “Zoek de grenzen van de regels niet op, zodat we na 19 januari weer écht naar scouting kunnen.”

De praktijk van het online draaien 

Fleur Hesselberth van de Bolstergroep in Riel vindt het online draaien geen enkel probleem. “We organiseren net zoals voor de lockdown iedere week een bijeenkomst. Natuurlijk is dat anders dan normaal, maar we kunnen nog steeds leuke bijeenkomsten organiseren! Zo hebben we quizavonden, online borrels en zelfs een escaperoom georganiseerd. Het is anders, maar zeker niet minder gezellig dan de manier waarop we normaal draaien.”

Online bijeenkomsten niet overal een succes

Bij scouting Stratum wordt er minder enthousiast gereageerd op de nieuwe maatregelen. “We hebben met de jongerengroep een aantal online sessies geprobeerd en dat was best gezellig, maar niet voor langer dan een uurtje.” Zo vertelt Sion Vissers, die zelf actief is bij de jongerengroep en leiding bij de welpen, de kindergroep.

“Met de welpengroep draaien gaat al helemaal niet nu. Je kunt moeilijk met 30 kinderen in een zoomgesprek gaan zitten”, lacht hij. “Het idee van scouting is dat je samen bent en je fysieke spellen doet, vuur stookt et cetera. Dat online samen komen is handig om het contact te onderhouden, maar de behoefte daaraan lijkt nu gewoon niet aanwezig te zijn.”

Leden behouden

Toch blijft Scouting Nederland oproepen om dat contact binnen de groep wel te onderhouden. “Het is belangrijk om leden tijdens de lockdown te blijven binden. Zo bied je ze niet alleen uitdagende activiteiten in een moeilijke tijd, maar behoud je ze op langere termijn ook als lid”, legt de organisatie uit.

“Ik kan me voorstellen dat het contact met je groep verwatert zonder die online bijeenkomsten”, reageert Sion op het statement van Scouting Nederland. “Maar die online bijeenkomsten zijn voor mij niet genoeg om bij scouting te willen blijven en ik denk dat dat wel voor meer mensen geldt.”


Meer lezen over scouting? Bekijk dan ook:

Scouting, geen gewone hobby

Scouting, geen gewone hobby

Niks PlayStation of XBOX: kinderen willen al 100 jaar bij de scouting

Niks PlayStation of XBOX: kinderen willen al 100 jaar bij de scouting

Scouting Nederland en hun strijd tegen grensoverschrijdend gedrag

Scouting Nederland en hun strijd tegen grensoverschrijdend gedrag