Terwijl menig Nederlander zich druk maakt over wie wel en niet te zien tijdens de feestdagen en wat er op het menu van het befaamde kerstdiner komt te staan, zijn er ruim 3000 internationale studenten in Tilburg die helemaal geen plannen hebben. Door de huidige coronamaatregelen kunnen zij niet naar hun thuisland reizen met de feestdagen. Linda Shao (23) deelt hoe zij dat ervaart.

De Taiwanese Linda studeert sinds dit schooljaar Supply Chain Management aan de Universiteit van Tilburg. Vanaf de start van haar studie woont ze daar in een studentenflat, waar ze tijdens de coronacrisis introk. Ze leeft dus al een tijdje zonder haar familie en vrienden uit Taiwan, maar dit is de eerste keer dat ze ook de feestdagen zonder hen door zal moeten brengen: “Rond het feestseizoen hangt altijd de sfeer van samen zijn, warmte en gezelligheid. Dat is iets wat me blij maakt maar ook iets wat me des te meer naar mijn thuisland doet verlangen.”

In Taiwan wordt vooral Oudejaarsavond uitbundig gevierd en is het kerstfeest over komen waaien vanuit het Westen, geeft Linda aan: “Kerstmis is voor ons vooral een reden om iets te vieren en samen te zijn. Een van de meest kostbare momenten die ik mij herinner, zijn de momenten met mijn vrienden. Met Kerstmis spelen mijn vrienden en ik een spel waarbij je een kaartje met iemands naam trekt. De getrokken persoon moet je de rest van de dag extra vriendelijk behandelen. Een cadeautje geven, een compliment maken of simpelweg een kop koffie halen: het is zo fijn om aardig te zijn en aardig behandeld te worden. Daar draait Kerstmis ook om, toch?”

Die verbondenheid is iets dat ze nu mist in de Nederlandse studentenstad. Studievereniging I*ESN en Tilburg University organiseren een reeks online evenementen. Echter is het voor internationals zoals Linda alsnog lastig om écht knus de kerstdagen door te brengen. “Ik heb straks vier weken kerstvakantie en maak me echt zorgen om wat ik moet gaan doen. Ik wil dolgraag iets plannen maar de coronamaatregelen maken dat heel moeilijk. Het is fijn dat de universiteit aan ons denkt en ik neem graag deel aan deze activiteiten. Toch vult het niet die vier weken die ik, hoogstens alleen, door zal moeten komen”, aldus Linda.

Meer internationale studenten kampen met dit probleem. De Duits-Bulgaarse Jana Tinkov, student International Law, creëerde daarom een Facebookgroep voor studenten die samen willen komen tijdens de feestdagen. Allemaal volgens de COVID-richtlijnen natuurlijk: “Hiermee hoop ik internationals dichter bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat niemand alleen is met Kerstmis.”

Linda Shao