De afgelopen dagen was het erg druk op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Volgens NOS is Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen teleurgesteld en boos over de drukte. Schiphol-directeur Dick Benschop raadt vakanties af maar waarom stappen mensen alsnog massaal het vliegtuig in?

Al een aantal dagen is er veel ophef over de toeristenmassa die zich op het vliegveld bevonden. Niet alleen Minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen is hier van aangedaan, maar ook een groot deel van de Tweede Kamer eist opheldering van Schiphol. Schiphol-directeur Dick Benschop deed een oproep tijdens de uitzending van Nieuwsuur om alleen te vliegen voor noodzakelijke reizen. Hij raadt vakanties af.

“Na een jaar zwoegen en zweten, heb ik toch echt wel behoefte om te genieten”, zegt vakantieganger Morgane Rogghé. Zij vertrekt 28 december voor een aantal dagen naar Dubai. Ze is zich bewust van het negatieve reisadvies maar toch gaat ze er tegen in. “Omdat hier alles dicht is, wil ik ergens anders Nieuwjaar kunnen vieren. Ik ga mij wel sowieso aan alle regels houden”, voegt ze toe.

Frenk van Harreveld, Hoogleraar sociale cognitie en gedragsbeïnvloeding aan de Universiteit van Amsterdam, vind het ook niet gek dat mensen de regels opzoeken. Wel vindt de hoogleraar dat de overheid moet werken aan het afgeven van een gevoel van urgentie aan de burgers.” Je moet in je communicatie duidelijk maken wat de consequenties zijn van de cijfers. Mensen voelen de urgentie en zien de gevolgen niet”, vertelt de hoogleraar in een interview van RTL Nieuws.

De andere kant van ‘druktemedaille’

Nancy Vlek, crewmember bij KLM beaamt Morganes insteling. Volgens haar zijn mensen coronamoe en is er een grote behoefte naar vakantie. Voor haar heeft de mensenmassa die de afgelopen weken op Schiphol te vinden was, een positieve impact.  “Iedereen is blij om te werken. KLM heeft veel banen moeten schrappen, wat ons erg veel stress bezorgde. De drukte op het vliegveld geeft ons weer de kans om te werken en niet meer in onzekerheid te leven.”, vertelt de medewerkster.

Nancy vertelt dat reizigers zich ook geen zorgen hoeven te maken om de veiligheid van hun gezondheid in de vliegtuigen. KLM heeft namelijk verschillende maatregelen voorzien om de vlucht voor zowel passagiers als crewmembers zo veilig mogelijk te laten verlopen. “Als je écht moet vliegen, raad ik het zeker aan. Wij doen er alles aan om de vlucht zo veilig mogelijk te laten verlopen. Wil je op vakantie? Blijf dan liever thuis”, voegt Nancy er nog aan toe.

Gele en oranje gebieden

Premier Rutte kondigde in de persconferentie van 3 november aan dat reizen uit den boze is. Het Caraïbisch gedeelte van het koninkrijk, was volgens Rutte een uitzondering. Volgens de Telegraaf was er niet veel later een flinke toename van boekingen bij de reisorganisaties TUI en Corendon naar Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu zijn deze landen inmiddels ook oranje gekleurd, wat is er gebeurd?

KLM-crewmember Nancy: “Aruba, Bonaire en Curaçao werden massaal bezocht om twee redenen. Premier Rutte keurde het goed en de gebieden waren geel. De angst voor het virus was er dus niet. Mensen trokken massaal naar deze gebieden om de coronastoom van zich af te blazen tot deze gebieden oranje werden.” Uit de besmettingscijfers van Curaçao blijkt dat het toerisme invloed heeft gehad op de gezondheid van het land. In de onderstaande visual vind je meer informatie.

Vliegen tijdens de coronacrisis. Wel of niet? by tara.elisabeth01 on Genially